Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve December 3, 2007

Archívum

 • Szakmagyakorlási jogosultságok

  A településtervezői, építészeti-műszaki tervezési, építésügyi műszaki szakértői az építési műszaki ellenőri, a felelős műszaki vezetői, a felvonó és mozgólépcső ellenőri tevékenységek az ún. szabályozott építésügyi szakmák. Ezen szakmagyakorlási tevékenységet folytató azon személy esetében, aki az Európai Unió valamely tagállamának állampolgára és ugyanazon szakmagyakorlási tevékenységet Magyarországon kíván folytatni, szakmai képesítésének elismerését a szakmai képesítések elismeréséről szóló Európai Parlament és Tanács 2005/36/EK irányelv szabályai szerint kell lefolytatni. Az Irányelv az elismerési eljárás könnyített lefolytatását rendeli el a szabad szolgáltatásnyújtás, a szolgáltatások tagállamok közötti szabad mozgását gátló akadályok eltörlésének közösségi célkitűzése érdekében.

  A fentieknek megfelelően a tagállami állampolgárok szakmagyakorlására vonatkozó az általánoson túlmenően illetve attól eltérő a különös szabályok előírásainak kiegészítése vált szükségessé.

  A tagállam fogalmi meghatározására a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény rendelkezéseit veszi át a tervezet. Valamely tagállam állampolgárára vonatkozó névjegyzékbe vételi eljárások különös szabályait kiegészítettük az elkülönített névjegyzék tekintetében a mérnöki végzettségű szakmagyakorlási tevékenységekre is. A szakképzettség elismerési és a tevékenység gyakorlásához szükséges névjegyzékbe vételi eljáráshoz nélkülözhetetlen a mellékletek pontos köre, valamint ezen eljárások rendje, melyek itt kerültek meghatározásra.

  A jogosultsági vizsgára vonatkozó rendelkezés pontosító rendelkezés az építésügyi műszaki szakértői területre vonatkozóan. (4. §)

  Indokolt a településtervezői, építészeti-műszaki tervezési, és az építésügyi műszaki szakértői szakmagyakorlási jogosultságok esetében a továbbképzés igazolása - az építési műszaki ellenőri és felelős műszaki vezetői szakmagyakorlási jogosultságokhoz hasonlóan- a szakmagyakorlási tevékenység 5 évet meghaladó szüneteltetése esetén. (5. §)

  A rendelet kiegészíti, pontosítja a felvonó és mozgólépcső ellenőri engedély visszavonásának esetköreit. (10. §)

  A jogszabály tervezete és indokolása itt tölthető le és véleményezhető

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink