Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve December 3, 2007

Archívum

 • Az APEH nem tudja? Változott a lakásszerzési kedvezmény szabálya

  Miért nem tudja az APEH?

  A 2007. december 31-ig és előtte megkötött ingatlan adásvételi szerződések jövedelme után változatlanul érvényesíthető a lakásszerzési kedvezmény, és visszaigényelhető az szja, legkésőbb 2012. december 31-ig. Ám ha valaki jövőre halasztja a döntést, már változnak a szabályok! A kedvezmény lényegében megszűnik, illetve csak egészen szűk körben marad meg.

  "Milyen jogszabályok alapján írták azt, hogy jövőre megszűnnek a lakásszerzési kedvezménnyel kapcsolatos jogszabályok, hiszen az APEH-nél már érdeklődtem, ahol nem tudnak róla." - írta olvasónk korábbi cikkeinkre hivatkozva.

  Korábbi cikkeinket - lévén, hogy a szabályokat csak ezt követően, a Magyar Közlöny 155. számában hirdették ki hivatalosan - a jogszabályi tervezetek alapján, illetve egyebek között Vámosi Nagy Szabolcs, az APEH volt elnökének, jelenleg adótanácsadónak egy konferencián elhangzott előadása alapján írtuk. Az azóta megjelent adótörvény azonban megerősítette az előzetes információkat.

  Az persze nem lehetséges, hogy az APEH ezekről ne tudna, csak az, hogy az ügyfélszolgálatnál, ahol olvasónk érdeklődött, talán másként értelmezik ugyanazt.

  Pontról pontra

  Mit mond az szja-törvény? "Az ingatlan értékesítésből származó jövedelem megállapításának szabályait az szja-törvény 59-64.§-ai tartalmazzák. A 2008. évi módosításokat a 2008. január 1. napjától megszerzett jövedelmekre és adókötelezettségekre kell alkalmazni."(Mód. Tv. 468.§/1/) - mondja dr. Szabó Tibor, az Önadózó újság főszerkesztő-helyettese, adótanácsadó.

  Hozzátéve: "Ingatlan értékesítésből származó jövedelem vonatkozásában van egy speciális szabály, amely nem változik 2007-ről 2008-ra: a jövedelmet az ingatlan eladójánál akkor kell megszerzettnek tekinteni, amikor az érvényes szerződést a Földhivatalhoz benyújtották függetlenül attól, hogy a vételár kiegyenlítése mikor történt meg." (Szja-törvény 59.§)

  A teljes cikket elolvashatja az ingatlanmagazin.com oldalán:

  Az APEH nem tudja? Változott a lakásszerzési kedvezmény szabálya

  Kardos Rita


Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink