Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve December 3, 2007

Archívum

 • 0% önrésszel akar lakást venni? Ébredjen fel!

  Albérletből saját lakásba? Ez itt nem a Kánaán!

  "Nincs pénze, egy albérletben húzza meg magát, de saját lakásra vágyik? Most itt a lehetőség! 0% önrésszel két héten belül költözhet!" Ugye, hányszor olvastuk már a fenti sorokat, ezt hívják sok helyen albérletből saját lakásba programnak. Mindenféle cégecskék, szervezetek, magánszemélyek biggyesztik oda az interneten különféle fórumokba ezeket a reklámokat.

  Gondolkodjunk józanul! Egy bank miért adna nulla százalék önrészre, pótfedezet, vagyis egy másik lakás jelzáloggal történő megterhelése nélkül pénzt a kiszemelt lakás 100 százalékára, ha így nagyobb kockázatot vállal fel?

  De játsszunk el a gondolattal, hogy mégis fizet a bank. Hogy mi következik ebből? A pénzintézet a nagyobb kockázatot áthárítja az adósra, vagyis többet kell majd törlesztenünk. Még türelmi idő is van, de később aztán ne keressük a törlesztőrészletet, mert az akkorra már a plafonon lesz! De ha így is érdekli ez a konstrukció, akkor olvasson tovább!


  Fogyasztói csoportok

  Akik 0% önrészre kínálnak lakásvásárlási opciót, túlnyomó többségükben fogyasztói csoportok, vásárlói klubok, ahová havonta 30-50 ezer forintot kell befizetni, hogy idővel kisorsolják az embert. Jobb esetben erre az alkalomra húsz évet kell várni, rosszabb esetben a sírunkra helyezik el az adásvételi szerződést. Nesze nekünk lakástulajdon!

  A lízing

  Nézzünk más variációkat, például ha nincs önerőnk, de sokat keresünk! Két lehetőségünk van: vagy lízingelünk egy lakást, vagy a jelzálog mellett spéci jelzáloghitel-biztosítással vásárolunk ingatlant, és csak reménykedhetünk, hogy nem fürdünk be.

  Mik a lízing hátrányai? Többek között nem vehetünk igénybe szocpolt, állami kamattámogatást a hitelhez, ezért csak egyedülállóknak ajánlott, családoknak semmiképpen sem. Ráadásul addig nem is lesz a saját tulajdonunk a lakás, amíg ki nem fizettük a törlesztőrészleteket.

  Az önerő egyébként pótolható lakástakarékpénztári megtakarítással, szocpollal, önkormányzati kamatmentes kölcsönnel, munkáltatói kölcsönnel is.

  Ha sokat keresünk, 0% önerővel

  Nézzük meg a 0% önerővel történő lakásvásárlás lehetőségét is! Ekkor is megkaphatjuk a 100%-os hitelt, sőt Angliában például 105-107%-ot is adnak. Ezzel a módszerrel nemcsak lakást lehet szerezni arrafelé, hanem a fennmaradó 5-7%-nyi összeget egyfajta életkezdési "adományként" kezeli a bank.

  Alapfeltétel, hogy sok legyen a havi jövedelmünk, több hónapja tartson a munkaviszonyunk, de az sem baj ha száz éve dolgozunk ugyanott. (A szerződésünk persze határozatlan időre szól). A bank mindemellett vizsgálja az iskolai végzettségünket, nyilván nem vagyunk nyerők, ha tanárként keressük a kenyerünket - bár akkor hogy lenne magas a jövedelmünk? A munkahelyünk is érdekes lehet a pénzintézet számára, mennyire menő a cég.

  Zárójelben jegyzem meg, ha valaki ennyit keres, akkor érdemes egy évig gyűjtögetni, és meglesz az önerő, aztán jöhet a kölcsön. Zárójel bezárva.

  A teljes cikket elolvashatja az ingatlanmagazin.com oldalán:

  0% önrésszel akar lakást venni? Ébredjen fel!

  Farkas Tibor

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink