Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve December 4, 2007

Archívum

 • Sugárzások a lakótérben, 2. rész

  Mi a radon és honnan jön?

  A radon (222Rn) egy radioaktív nemesgáz, mely az urán (238U) bomlási sorában található meg. Anyaeleme (amiből közvetlenül keletkezik) a rádium (226Ra), amely a földkéregben, a talajban és részben építőanyagainkban is megtalálható. A radon felezési ideje 3,8 nap, ami azt jelenti, hogy ennyi idő alatt csökken a felére a kezdeti mennyisége.

  Ez az idő elég arra, hogy a talaj felső rétegéből vagy az építőanyagból egy része kidiffundáljon a levegőbe, ahol a körülményektől függően feldúsulva a lakosság természetes eredetű sugárterhelésének meghatározó komponense (általában több mint fele) lehet.

  A radon egészségkárosító hatásának magyarázata

  A földből kiáramló radon a szabad levegőn gyorsan eloszlik és felhígul. Magas radonszintek ott jelentkezhetnek, ahol a radon jól körülhatárolt légtérbe kerül, ilyenek például a bányák, barlangok, lakások, házak. A radonnak és bomlástermékeinek egészségkárosító hatása elsősorban a tüdőben jelentkezik.

  A radon alfa-bomlást szenved, sugárzása az ún. alfa-sugárzás. Ez egy hélium atommag, mely nagy sebességgel lökődik ki és roncsolja a környező anyagot. A radon bomlása során keletkező új elemek (leányelemek vagy bomlástermékek) szintén alfa-sugárzók.

  A bomlástermékek keletkezésük után nagyon rövid időn belül kötődnek felületekre, tehát például a falakra, a bútorokra és aeroszolrészecskékre. Az aeroszolrészecskékre tapadt bomlástermékek belégzéskor a hörgők elágazásainál ezek falára rakódhatnak, ott megtapadva alfa-részecskékkel bombázzák a hörgőhám leginkább sugárérzékeny, oszló sejtrétegét.

  Az alfa-sugárzás viszonylagos biológiai hatékonysága mintegy 20-szor nagyobb, mint a röntgen-, a gamma- vagy a béta-sugárzásé, azaz ugyanaz az elnyelt energia 20-szor nagyobb biológiai hatást válthat ki. Ennek oka a sűrűn ionizáló sugárzások esetében a rövid távon belüli nagy energiaátadás.

  A teljes cikket elolvashatja az ingatlanmagazin.com oldalán:

  Sugárzások a lakótérben, 2. rész


  Dr. Németh Csaba


Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink