Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve December 7, 2007

Archívum

 • A hónap témája - IV. Energiamegtakarítás a háztartásokban a szokások megváltoztatásával, 1. rész

  Amikor a lakosság által elfogyasztott energiahordozók hatékonyságának növeléséről esik szó, nem feltétlenül kell költséges beruházásokkal megvalósítható energia megtakarításra gondolnunk. A fogyasztási szokásaink tudatosabbá tételével is jelentős megtakarítást érhetünk el. Az energiatakarékos háztartási eszközök, a kevés áramot fogyasztó számítógépek használatával, az optimalizált autóhasználattal, de a szelektív hulladékgyűjtéssel- mindamellett, hogy energiát takarítunk meg - aktívan kivehetjük részünket a környezet tehermentesítéséből.

  Sajnos néha a háztartásokban észre sem vesszük, hogy feleslegesen pazaroljuk a most már egyre drágábbá váló energiát. Pedig elég lenne egy csepp odafigyelés, pár apró trükk, és máris az energiatakarékos életmód útjára léptünk.

  Cikkünkben az otthoni energiahatékonyság növeléséhez szeretnénk néhány egyszerű ötlettel szolgálni, melyeket betartva nemcsak önmagunknak, de a környezet erőforrásaival is takarékoskodunk. Nézzük sorra, hogy a különböző energia felhasználó eszközeinkkel és a használati szokások változtatásával hogyan lehet hatékonyan energiát megtakarítani:

  I. Takarékoskodás a konyhában
  II. Fűtési, szellőztetési, árnyékolási szokások megváltoztatásával elérhető energia megtakarítás
  III. Gazdaságos vízhasználat, melegvíz előállítás-felhasználás optimalizálás
  IV. Fényoptimalizálás, energia megtakarítási lehetőségek a világításnál
  V. Háztartási, számítástechnikai és szórakoztató elektronikai gépek használata

  I. Takarékoskodás a konyhában:

  A házimunkák során a legtöbb energiát a konyhában való sütés-főzés-hűtés emészti fel, ezért külön foglalkozunk a konyhában végzett tevékenységek általi energia megtakarítási lehetőségekkel.

  1. Főzés közbeni energia megtakarítás lehetőségei:

  A korszerű energiagazdálkodás első szabálya, hogy minden olyan főzési műveletet, mint például a vízmelegítést, kávéfőzés, tehát amire van célkészülék, azzal készítsük el. Sokkal kevesebb energia kell a tojásfőzőben a tojás elkészítéséhez, mint nagyobb teljesítményű főzőlap és külön edény felfűtéséhez. A kávé főzése egy villamos kávéfőző készülékkel lényegesen kevesebb energiát igényel, mint főzőlapon.

  - A villamos főzőedények és villamos serpenyők jobb hatásfokkal, gyorsabban dolgoznak, mint a főzőlapon az edény.
  - A megemelt teljesítményű, gyors főzőlap időt takarít meg, de nagyobb energiafogyasztás szükséges hozzá.
  - Ha a gázláng vagy a főzőlap túlér a lábas alján, és így a szükségesnél nagyobb főzőlapot használunk, akár 30 százalékkal több energiát fogyasztunk el a szükségesnél.
  - Kisebb átmérőjű főzőlapon ugyanaz a mennyiségű étel ugyan hosszabb idő alatt, de kevesebb energiával főzhető meg.
  - Ha az étel felforrt, vegyük kisebb fokozatra a főzőlapot.
  - A légkeveréses edényben 20-30 %-kal gyorsabban és 30-50 %-kal kevesebb energiával lehet főzni, mint a tűzhelyen.
  - A főzőlap üzeme akkor gazdaságos, ha a munkafelülete tiszta, szennyeződésmentes, mert a legjobb a hőátadás ekkor érhető el.
  - Tartsuk tisztán a sütőt. Nem csak esztétikai okokból, hanem azért is, mert a tisztán tartott sütő jobban visszaveri a hőt, így energiát takarítunk meg.

  Használati szokások változtatásával elérhető megtakarítások:

  - Amit lehet, azt gőz nyomása alatt (kuktafazékban) célszerű főzni. Az idő és az energia megtakarítása elérheti a 30-40 %-ot. Ennél az eljárásnál az ételek csak gőzzel érintkeznek, ezáltal a vitaminok és ásványi sók vesztesége jelentősen csökken.
  - Amennyiben kuktát használunk, lezárást követően célszerű gyorsan felfűteni, s amikor már forr lehet egészen kicsire kapcsolni, mert a főzési idő alatt az éppen elég, nem szükséges tovább forralni, mert az túlfűtést jelent.
  - A zöldségeket ne főzzük bő lében, csak pároljuk, így a kevesebb víz melegítésével energiát spórolunk meg.
  - Ha fedő nélküli főzünk több energiát használunk fel.
  - Párolt ételek nemcsak egészségesebbek, de energiatakarékosabb a főzés is.
  - Ha a sütünk, minél több ételt süssünk egyszerre, vagy egymás után, a felmelegített főzőlap felfűtésének energiáját megspóroljuk.
  - Energiát spórolhatunk, ha a sütőt pár perccel azelőtt kikapcsoljuk, ahogy az étel elkészül, mert a sütőben van még annyi tartalékenergia, ami készre süti az ételt.
  - Ne nyitogassuk a sütő ajtaját, csak akkor, ha feltétlenül szükséges, ez ugyanis hőveszteséget jelent.
  - A sütőt előmelegíteni csak a kelt tésztákhoz szükséges, egyéb esetben pazarlás az előmelegítés.

  2. Hűtésre használt gépek energiatakarékos használata:

  A hűtő- és fagyasztókészülékekre a katalógusokban megadott villamos fogyasztási értékek az optimális feltételekre vonatkoznak. Energiatakarékossági szempontból is fontos a megfelelő hűtőkészülék kiválasztása. Fagyasztószekrény vagy fagyasztóláda mellé felesleges több csillagos hűtőszekrényt vásárolni, mert a hűtőszekrényben lévő mélyhűtő rekeszt nem lehet kihasználni. Ilyenkor célszerűbb a csillag nélküli, hátlap-elpárologtatós hűtőszekrényt választani. A tényleges fogyasztást jelentősen befolyásolja: a készülék belső és környezeti hőmérséklete, elhelyezése és karbantartása, a készülék kezelése, az ajtónyitogatások száma és a nyitva tartási idő.

  A hűtőszekrény helyes, illetve helytelen használata közötti különbség a tényleges energiafogyasztásban nagy különbséget is jelenthet!

  - A hűtőszekrény szellőzőnyílását szabadon kell hagyni, és rendszeresen tisztítani kell. A szellőzőrács szabad keresztmetszetének csökkenése kb. 10 %-kal növelheti az energiafogyasztást.
  - A fagyasztóládában nehéz megtalálni, amit keresünk, ezért sokáig van nyitva az ajtaja, miközben szökik a hideg levegő. A fagyasztószekrény könnyebben átlátható, de ajtónyitáskor abból is kiáramlik a hideg levegő. A fiókos fagyasztó a legjobb megoldás: jól átlátható, és ha mindennek megvan a helye, csak egy fiókot kell kihúzni, így kevesebb hideg szökik el.
  - Rendszeresen ellenőrizni kell a hűtőkészülék ajtajának zárását, és a zárófelület tisztántartását.
  - A hűtő- és fagyasztókészülékeket jól szellőztetett és száraz helyiségben kell üzemeltetni. A készülék elhelyezésénél a környezeti hőmérsékletre, esetleges napsütésre különösen ügyelni kell. A környezeti hőmérséklet 1 fokos emelkedése a névleges 25 fokos értékhez képest 5%-kal növeli az energiafogyasztást.
  - Ne tegyünk a hűtőbe meleg ételeket, mert plusz energiát igényel a lehűtése.
  - A mélyhűtött élelmiszert felhasználás előtt a hűtőszekrényben célszerű felolvasztani.

  3. A mosogatógép energiatakarékos használata

  - A gazdaságos mosogatáshoz teljes töltés érdekében célszerű az edényeket, esetleg több étkezés edényét összegyűjteni.
  - Az előmosogató programot naponta célszerű bekapcsolni: ha a mosogatógép mosogatóterét teleraktuk szennyes edénnyel, legalább naponta egyszer futtassuk le az előmosogató programot. Ez nem túl drága, mert az erősen szennyező ételmaradékokat feloldja, és a valóságos mosogatást az energia intenzív felhasználásával valósítja meg.
  - A mosogatógéppel történő mosogatás alkalmával nem szükséges folyó melegvízben az edényeket előmosogatni. Ez csak felesleges drága hőenergiát használ fel.
  - Ha a mosogatandó edények kevésbé szennyezettek, elég a mosogatógép tartalmát rövid programmal, rövidebb mosogatási idővel, mérsékelt hőmérsékleten elmosogatni.
  - A mosogatandó mennyiség helyes elhelyezésével a mosogató térben: a nagy darabokat az alsó részben kell elhelyezni, és a tisztítandó edények felületét minden oldalról kell érnie a mosogatóvíznek, azonban a forgó kerék karját az elhelyezett edényekkel forgásában nem szabad akadályozni.

  II.
  Fűtési, szellőztetési, árnyékolási szokások megváltoztatásával elérhető energia megtakarítás

  A fűtés korszerűsítése egyik alternatíva arra, hogy energiát takarítsunk meg, melynek hatékonyságátnövelő tényezőket az előzőekben tárgyalt részekben már kiemeltük, ezért ezzel itt nem foglalkozunk részletesen. Jelen esetben a meglévő fűtési rendszer optimális használatával elérhető megtakarításokra hívjuk fel a figyelmet.

  A passzív napenergia hasznosításával a fűtési időszakban a fűtési energiával takarékoskodhatunk. Ennek érdekében a fűtési időszakban a lehető legkevesebb ablakfelületen használjunk függönyt, hogy a téli besugárzás minél kedvezőbb feltételekkel jusson a lakásba és a nap energiájának felhasználása leghatékonyabb legyen.

  1. Fűtési szokások változtatásával elérhető energia megtakarítás

  A lakások jelentős hányadában gázüzemelésű központi fűtéssel találkozhatunk, melyek használata során a különböző használati szokások és alkalmazások nagymértékben meghatározzák a felhasználásra kerülő energia mennyiségét:

  - A gázmérőt rendszeresen olvassuk le, ezzel hozzászoktatjuk magunkat a takarékos gázfelhasználáshoz.
  - Ügyeljünk a tökéletes égésre! Az égésnyílások elszennyeződése tökéletlen égést és többletenergia felhasználást okozhat.
  - Engedjünk elegendő friss levegőt a helyiségbe a gázkészülék tökéletes működéséhez.
  - A fűtési szezon kezdetekor tisztíttassuk ki a gázkészüléket, és végeztessük el a karbantartást, fűtőtesteket légtelenítsünk, így a maximális hőmennyiséget érjük el optimális energiafelhasználással.
  - Egyszerű megoldással is csökkenthetjük a fűtési költségeinket: a sötétítő függönyöket húzzuk szét amennyire csak lehet és/vagy cseréljük le a függönyökkel együtt a fűtőtestig érő méretűre.

  Időkapcsoló használata

  Központi fűtés használatakor az időkapcsoló órával ellátott hőfokszabályozóval a nap különböző időszakaira más és más hőmérsékletet állíthatunk be. Ezzel a napszaknak azon részében, amikor nem tartózkodunk otthon a kézi vezérlés helyett a programozó segítségével beállíthatjuk, hogy hazaérkezésünk előtt mennyi idővel kapcsolja be a fűtést. Éjszaka szintén energiát takarítunk meg az időkapcsoló használatával úgy, hogy mire felkelünk meleg lakás fogad bennünket. A termosztáton történő 1 fokos hőmérsékletcsökkentéssel, vagyis a szobahőmérséklet 1 fokkal való csökkentése körülbelül 6 százalékos energia megtakarítást eredményez.


  Szabályozható radiátorok alkalmazása

  A központi fűtésű lakásokban célszerű a kívánt hőmérsékletet helyiségenként hőmérséklet-szabályzókkal beállítani és radiátorra szerelhető szeleppel a szükséges fogyasztást szabályozni. Azokban a lakásokban, ahol az egyes helyiségekben külön szabályozhatóak a radiátorok, további takarékosságot érhetünk el, ha optimalizáljuk a szoba hőmérsékletét. A szabályozhatóság nyomán 12-18 százalékos fűtésenergia-csökkenés érhető el.

  - A konyhában nem szükséges fűteni amikor főzünk vagy sütünk, ebben az esetben a helyi hőmérséklet szabályozással csökkenthetjük a felhasznált hőmennyiséget.
  - A hálószobában kimondottan kellemes, ha pár fokkal hidegebb van, mint a nappaliban, hiszen az alacsonyabb hőmérsékletben az alvás pihentetőbb. Ha csak 2 fokkal csökkentjük a hőmérsékletet éjszakára, már 10 százalék energiát takarítottunk meg.

  Tükörfólia használatával nyert energia

  A falra szerelt radiátor mögé alufólia vagy egyéb hővisszaverő réteg felhelyezésével jelentősen kevesebb energiát nyel el a fal, s több meleg marad a szobában. Ezzel 5-6 százalékos energia-megtakarítás is elérhető.

  Páratartalom növelésének hatása a hőérzetre

  Szobai párologtatóval a relatív nedvesség szabályozható, a nagyobb légnedvesség mellett az alacsonyabb hőmérséklet is jobb hőérzetet nyújt.

  2. Szellőztetési szokások változtatásával történő energiamegtakarítás

  A szakszerű szellőztetés az egyik legjelentősebb területe az energiatakarékosságnak. Az ésszerűtlen szellőztetés akár évi 20 % többletkiadást is okozhat! Egy kis odafigyeléssel nyáron klimatizálást, télen pedig a fűtési költségeinket tudjuk ezáltal is csökkenteni.

  - Szellőztessünk gyakran, de csak rövid ideig, pár percig egy-egy helyiségben, hogy a szobákban a benti levegő a külső friss levegőre kicserélődjék, ugyanakkor a falak, berendezési tárgyak nehogy lehűljenek mivel azok felfűtése energiapazarlás. Így a levegőt a fűtőtest viszonylag könnyen és gyorsan fel tudja melegíteni.
  - A szellőztetetést amennyiben lehetséges ne párás időben végezzük.
  - Leghatékonyabban akkor járunk el, ha kereszthuzatot csinálunk pár percre, így a levegő hamarabb kicserélődik.
  - Élettani és komfort szempontból a helyiségek folyamatos légcseréjére nyáron is szükség van. Megfelelő szellőztetési szokásokkal jelentősen csökkenthető a lakások nyári felmelegedése: az éjszakai folyamatos átszellőztetéssel lehűtjük a nappal felmelegedett szerkezeteket és ha napközben leárnyékoljuk az ablakokat és lehetőleg nem szellőztetünk, akkor a meleg levegőt kizárva elviselhető légállapotokat teremtünk. Mesterséges szellőztetéssel lehetőségünk nyílik friss levegőt áramoltatni a lakás egyéb helyiségéből mint például a pince.


  3. Árnyékolási szokások megváltoztatásával elérhető energia megtakarítás

  A nyári hővédelem egyik legkézenfekvőbb megoldása az árnyékolás. A jó árnyékoló a nap energiájából keveset enged át, sokat ver vissza, és a kevés elnyelt energiát a külső tér felé sugározza.

  Az árnyékoló szerkezetek a napsugárzásnak csak egy részét engedik át, más részét visszaverik vagy elnyelik. Az elnyelt hányadtól a szerkezet felmelegszik és hőátadással ill. sugárzással fűti közvetlen környezetét. E mechanizmus miatt a külső térben elhelyezett árnyékoló naptényezője kisebb, mint az ugyanolyan de a belső oldalon elhelyezetté, mert az előbbi a külső környezetet, míg az utóbbi a helyiséget melegíti.

  Sötétítő függöny, redőny használata

  - Télen a korai alkonyat és sötétedés után érdemes mielőbb behúzni a függönyöket ezzel ugyanis jelentős mennyiségű meleg kiszökését gátoljuk meg. Az üvegfelületek mivel rosszabb hőértékkel bírnak mint a falak, különösen a régi ablakok esetén, igen rosszul tartják bent a meleget.
  - A hosszú, földig érő függönyök otthonosságot és eleganciát kölcsönöznek a lakásnak. Ha azonban radiátorral fűtünk, érdemes széthúzni őket, vagy olyat választani, ami nem takarja el a fűtőtestet, mert az akadályozza a meleg áramlását.
  - A redőny használata a sötétítés mellett különösen nagy szerepet játszik a nyílászárók külső szigetelésében, ezért az esti órákban sötétedéskor mindenképpen használjuk ezt a hatékony eszközt. A redőny és a zsalugáter energiát takarít meg, mert nem engedi kiszökni a meleget.


  Szerző P. J.

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink