Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve January 4, 2008

Archívum

 • Egészséges vagy jól szigetelt házban éljünk?

  Mindenütt csak arról hallunk, hogy minél jobb hőértékkel bíró nyílászáróval, a falazatot pedig a legvastagabb szigeteléssel beburkolt házat választunk, annál kedvezőbb rezsiköltséggel számolhatunk. Viszont keveset hallunk arról, hogy az agyonszigetelésnek van egy rendkívül negatív velejárója: a pára nem tud megfelelően távozni, ezáltal lecsapódik és a legrosszabb esetben penész képződik, amely bizony azonkívül, hogy a ház állagát rontja az egészségünkre is ártalmas. Gyakori probléma ez akkor is, amikor egy meglévő házban nyílászárót cserélünk, és külső szigeteléssel próbáljuk meg lakásunkat "lakhatóbbá", gazdaságosabbá tenni. Nézzük sorra, hogy a problémák miért és hol kezdődnek, illetve mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük az egészségtelen feltételeket. Vizsgáljuk meg, hogy a lakásnak vannak-e problémai, avagy a lakáshasználati módon kell változtatnunk. Ehhez tisztáznunk kell, hogy mi is az a penész és milyen körülmények megléte szükséges ahhoz, hogy kialakuljon, valamint mit tehetünk annak érdekében, hogy ne váljék lakótársunkká.

  Mi az a penész és hol képződik?

  A penész-spórák jellemzően a levegőben lebegve terjednek, felületeken megtelepszenek, és ha megfelelő körülményeket találnak, megkezdik élettevékenységüket. Ha egészséges emberi életfeltételeket akarunk teremteni, azok nem esnek egybe a penész ideális környezeti igényeivel. Mivel a nedves közeg az alapvető életfeltétele a penészedésnek, ezért ott képződik, ahol legalább 72 órát meghaladó időtartamig, 75% feletti a nedvességtartalom. Ha rövid ideig nedvesedik egy felület, akkor a páraképződés megszűntével a felület megszárad, és amennyiben fenntartható a száraz környezet nem képződik penész. Viszont ahol a penésznek kedvezőek a feltételek, ott az emberi egészség, és az épületszerkezetek veszélyben vannak.

  Honnét képződhet pára a lakásunkban?

  - Az egyik jellemző oka a pára illetve későbbiekben a penész kialakulásának a fűtéskorszerűsítés. Mivel a vegyestüzelésű cserépkályhafűtést felváltotta a gázkonvektor, illetve a gázzal üzemeltetett központi fűtés, napközben jellemzően a házakat alulfűtik, esténként pedig mikor a család tagjai hazaérkeznek gyorsan felmelegítik a helyiségek levegőjét. Míg a cserépkályhafűtés viszonylag lassú
  felfűtéssel működtetett tüzelőberendezés, néha pár órát is igénybe vesz a begyújtást követően. Utána viszont lényegesen tovább tárolja a meleget, és sugárzás útján adja le a hőt környezetének. Intenzív fűtés esetén a kályha meleget halmoz fel, majd a tűz gyengülése és a kályha lezárását követően a meleget egyenletesen adja le. A falakat átmelegíti az egyenletes hőmérsékletű helyiség. Ezzel szemben a gyors felfűtési lehetőség miatt a falak nem tudnak felmelegedni, ezáltal az épületsarkokban, alul és felül - ahol a külső hőleadó felület sokszorosa a belső sarkoknak- megjelenik a penész. A régi hagyományos tüzeléssel a mindennapos túlfűtések ezt a párát minden nap leszárították, a száraz légtérben pedig nem volt magas a páratartalom és nem tudott megtelepedni a penész.
  - Amennyiben a fűtéskorszerűsítéssel a házunk külső falának hőszigetelése is megtörténik sokat tettünk a rezsiköltségeink csökkentése érdekében, viszont lehet, hogy a lakásminőségünk romlásához vezető útra tértünk. Ugyanis a külső szigetelés nem fűt, csupán nem engedi ki a beltérből a levegőt így a párát sem. Amennyiben a kellő légcsere nem történik meg, az állandó jellegű magas nedvességtartalom és a fel nem melegített hideg falak miatt lecsapódik a pára.
  - A következő okok a lakáshasználatra vezethetők vissza: A lakásban történő ruhaszárítás, főzés, tisztálkodás, kilélegzés, kipárolgás vízpára-képző hatásából is keletkezik a pára, amennyiben az adott légteret nem szellőztetjük megfelelő intenzitással. Ideális az energia megtakarítás szempontjából a tökéletesen záródó ajtók és ablakok, viszont nem engedik ki a magas páratartalmú levegőt, amely a hideg felületen páraként kicsapódik. A nem megfelelő légcsere esetén ez magas nedvességtartalmú levegő igazi táptalajává válik a penész kialakulásának.

  Milyen megoldásokkal küszöbölhetjük ki az egészségünkre is ártalmas penész kialakulását?

  A párásodási probléma jellemzően téli gond, és amennyiben a téli fűtés nem fokozható, akkor alacsonyabb páratartalmat kell megoldani gyakoribb szellőztetéssel. A téli hideg levegőnek nagyságrenddel alacsonyabb a nedvességtartalma, mint a belső térnek, ezért a gyakori szellőztetéssel csökkenthetjük a páratartalmat. Felvetődik a kérdés, hogy éjszaka ezt hogyan oldjuk meg, és mennyivel kerül többe a fűtési szezon a gyakori szellőztetések miatt. Ehhez ismernünk kell a szellőztetések megfelelő módját: amennyiben lehetséges gyakran, majdhogynem óránként kellene szellőzetni a helyiségeket maximálisan kitárt ablakok mellett rövid ideig, hogy a levegő kicserélődjön, viszont a falak és a berendezési tárgyak ne hűljenek ki, mivel azok felmelegítéséhez többletenergia szükséges, míg a levegő viszonylag gyorsan felmelegedik.

  A következő megoldás ugyan nem pénztárca kímélő, viszont a lakásunk szerkezetének és az egészségünk megóvása érdekében megfontolandó teendő: A lakásunk túlfűtése és azonos hőmérsékleten tartása, hogy sehol se alakulhasson ki harmnatponti hőmérséklet. Olyan melegen kellene tartanunk minden felületet, ahol az adott hőmérséklethez tartozó természetes páratartalom nem csapódik ki.

  Penész képződhet azoknál az új épületeknél is, ahol az építési nedvesség még nem száradt ki. Alig készült el a lakás és már be is költözünk. A tökéletesen záró új ablakok és a szigetelés miatt a megfelelő szellőztetés hiányában ebben az esetben a lakás páratartalma elérheti akár a 80%-ot is. A magas páratartalomnál alacsonyabb hőmérsékletet is kellemesnek érzünk, de ilyen levegőhőmérséklet mellett, a falak kisebb hőmérsékletűek, és lecsapódik a pára. Túlfűtéssel, intenzív szellőztetéssel ugyan megvalósítható az épület kiszárítása, majd egyenletes hőmérsékleten tartással és megfelelő szellőztetéssel megakadályozható a párásodás miatt keletkező penészesedés. A szárítás esetleg párátlanító berendezéssel gyorsítható.

  Régi családi ház fűtés-korszerűsítését utólagos homlokzati hőszigeteléssel tökéletessé kívánjuk tenni, viszont megdöbbenünk, hogy szinte mindenhol penészedik. A homlokzati hőszigetelés következtében csökkentjük a fűtést, általában napközben alacsony hőmérsékleten tartjuk a házat, ezáltal a falak folyamatosan hidegek. A magas páratartalom miatt jó a hőérzetünk és így este sem visszük túlzásba a fűtést, és néha még a szellőztetés is elmarad, melynek következtében minden feltétele megvan a penész kialakulásának. Mit tehetünk?

  Először is az épületet kell kiszárítani túlfűtéssel és intenzív szellőztetéssel, majd folyamatosan néhány napig 20-25 fokon kell tartani a lakást, és olyan gyakran szellőztetni, hogy a páratartalom ne emelkedjen 45-50% fölé.

  Felvetődhet a kérdés, hogy akkor milyen az egészségünknek is megfelelő ideális lakás?

  Olyan lakást vásároljunk, melynek falazatán és gerébtokos nyílászáróin keresztül megoldott a levegőáramlás, és a szellőzés? Vajon megéri a többszörös fűtési költséggel üzemeltethető házat vásárolni a megfelelő egészséges lakótér megvalósítása érdekében? Nem feltétlenül.

  Tökéletesen szigetelt házban éljünk, ahol állandó jelleggel szellőztetnünk kell, hogy a lakók által leadott páratartalom a megfelelő szintet érje el? De akkor mennyibe fog kerülni a többletfűtés a szellőztetések miatt? Hogyan tudjuk megvalósítani a téli időkben az óránkénti pár perces kiszellőztetést, főleg éjszaka?

  Az optimális megoldást akkor választjuk, ha jól szigetelt, mégis megfelelően szellőztetett lakást vásárolunk vagy építünk.

  Vajon erre ki hívja fel a figyelmünket, amikor vásárolni kívánunk? Talán az ingatlanközvetítő, kinek az érdeke az eladás és nem az egészségünknek megfelelő optimális lakásmegoldás? Házépítés során talán a tervező figyelmeztet bennünket erre a tervezés során? Mi történik akkor, ha sehonnét nem kapunk figyelmeztetést arra, hogy bizony a szigetelés és a fokozott hőértékkel ellátott nyílászárónk, valamint a fűtési szokásaink megváltoztatása egyenesen a penész képződésének a melegágya.

  Természetesen akkor döntünk helyesen, ha jól szigetelt lakást választunk vagy építünk, de egyet nem szabad figyelmen kívül hagynunk: a szellőztetés, párátlanítás megoldását.

  -
  Ha az ablakok tökéletesen zárnak, akkor azokat utólag rés-szellőzőkkel kell ellátni. Készülnek automatikus és kézi vezérlésű rés-szellőzők. Az automatikus, a beállított belső páratartalom felett nyit, majd kellő párakivezetés után zár.
  - Használjunk párátlanító berendezést.
  - A legjobb megoldás, ha a lakásban kialakításra kerül olyan szellőztető berendezés, mellyel akár egy pincéből történhet a lakásban a légcsere.

  Összességében elmondható, hogy nem minden esetben a lakás vagy ház konstrukciójában található meg a megfelelő megoldás a penész elkerülésére, hanem gyakran a megfelelő lakáshasználat jelent megoldást. Sok esetben az ésszerűtlen takarékoskodás a fűtéssel, majd az egészségtelen magas páratartalom szinten tartása állagrontó lakáshasználathoz és a penész kialakuláshoz vezetnek.
  A legkorszerűbb anyagokból építkezve is előfordulhatnak problémák, míg a régi, hőszigetelés nélküli házakban is lehet kultúráltan, egészségesen élni, relatíve gazdaságtalanabbul.

  Hirdetés


  Szerző P. J.

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink