Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve February 8, 2008

Archívum

 • Saját készítésű textil a lakásban

  Nemcsak az anyag kiválasztásában tehetjük mindezt, hanem az olyan részletek kidolgozásában is, amelyek legjobban elárulják egyéni stílusunkat, ízlésünket. A steppeléssel, applikálással készített egyedi tárgyak nemcsak szépek, hanem évek múltán ereklyévé válhatnak, miközben a mindennapi életünk fontos részeit képezik.

  Egy-egy darab elkészítéséhez felhasznált varrási módokon kívül sokféle dekoratív varrási és díszítési technika létezik. A foltozásos és applikációs technikával eredeti hatásokat érhetünk el azáltal, hogy a színeket és a mintákat tetszőlegesen szűk vagy tág határok között szabadon váltogatjuk.

  Rátétes, steppelt dísztárgyak

  A foltminta olyan textilmozaik, amelynek apró darabjait úgy rakjuk össze, hogy valamilyen mintát alkossanak. Ha mesterművet akarunk készíteni, akkor ügyelnünk kell az anyagok és formák megválasztására, illetve az illesztések gondosságára. Ennél a munkánál alaposan meg kell terveznünk az elrendezést. Igen mutatós lehet a mindössze kétféle anyagból, vagy esetleg többféle, de színében harmonizáló anyagból készült sakktáblaminta. A színek erős kontrasztot vagy finom összhangot alkothatnak.  Azonos súlyú anyagokat használjunk, hogy a varrásnál ne ráncolódjanak! A hagyományos, kézzel varrott foltrátétnek megvan a maga technikája, így a szabálytalan formákból álló, összetettebb minták elkészítéséhez is alkalmasabb, mint a géppel varrott foltrátét technika.

  A színeket és a mintákat már a munka megkezdése előtt elrendezhetjük, de közben darabonként is alakíthatjuk a mintát. Igen változatos foltminta alakítható így ki és sok örömet lelhetünk abban is, hogy a saját ízlésünknek megfelelően válogatjuk ki és hangoljuk össze az anyagokat, és ily módon minden apró hulladékdarabot új életre kelthetünk.

  Applikált technikával készült dísztárgyak

  Az applikálás nem egy bonyolult feladat, egyszerűen abból áll, hogy egy textildarabot rárakunk egy másik nagyobb méretű textilre és hozzáöltjük. A motívum készülhet egy darabból, de több darabból is, melyeket először odafércelve a mintát alakítjuk ki, majd véglegesen levarrjuk őket. Az applikáció minden oldalán körbevarrjuk az anyagot. A géppel, szoros cikkcakk öltéssel készített levarrás helyhez rögzíti az applikált motívumot, így az anyag nem tud kiszakadni. Mint a foltmintánál itt is különös gondot kell fordítani az anyag kiválasztásán, hogy a feszülést, ráncosodást elkerüljük. Az apró, egyszínű vagy színben harmonizáló darabokból összeállított applikáció igen mutatós. A megfelelő anyagból kiválasztott, kellemes színösszeállítással készült falikép egyedivé és dekoratívvá teheti szobánk falát.  Steppelés

  Az ágyterítők széles skálája a lazán ráterített terítőktől illetve a könnyű steppelt takaróktól egészen a hosszú fodorral vagy klasszikus berakássokkal díszített, feszesen rögzített huzatokig terjed. Ezek közül kellemes hangulatot teremt egy kombinált technikával készített ágytakaró és a mintában hozzá igazodó díszpárna együttes.


  A steppelés adja meg az egyszínű vagy mintás darabokból készült, illetve foltokból összevarrt darabok szükséges vastagságát és tetszetős küllemét. A két réteg közé bélést helyezve a steppelt mintát géppel mindhárom rétegen keresztül öltjük.

  A babaszoba ízléses kialakításához is főszerepet kaphatnak a színekben harmonizáló különböző rátétes és steppelt takarók, függönyök és textíliák.

  Hirdetés


  Abroszok és tányéralátétek

  Az abroszok és szettek hangulatkeltő és stílusteremtő elemek. Az élénk, a friss, a hűvösen elegáns vagy a kimondottan fényűző hatásuk gyönyörködteti a szemet. Az asztali szettek elkészítése nem kíván különösebb ismeretet, ízlésünk szerint készíthetünk egyszerűbbet vagy díszesebbet. Az egyszerű, semleges anyagokat applikciókkal és szegélyekkel díszíthetjük.  Összehangolt szettek

  Bármilyen asztal mutatóssá tehető az asztalneműk összehangolásával. A merész, élénk színű steppelt alátétek és szalvéták jól kiegészítik a modern étkészletet. A hagyományosabb megoldáshoz választhatunk kissé texturált felületű, sima fehér anyagot.


  A magunk készítette asztalneművel megteremthetjük az étkezések hangulatát, akár könnyű reggeliről vagy elegáns vacsoráról legyen szó. A kiválasztott anyagnak megfelelően ki kell emelnie az étkészletet és stílszerűen kell elegyednie az egyéb berendezéssel.
  Szerző P. J.

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink