Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve February 15, 2008

Archívum

 • Az ülőalkalmatosságaink

  Mi kell ahhoz, hogy valóban ilyen egyszerű és kényelmes legyen a szabadidőnk eltöltése. Mindenekelőtt jó ülőalkalmatosság. Ki szeretne olyan széken ülni, amiről nem ér le a lába, vagy a TV nézés közben a feje ernyedten csüng, mert nem támasztja meg semmi, arról nem is beszélve milyen kellemetlen érzés rossz széken ülve számítógépezni órákig.

  Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha az ülőalkalmatosság vásárlása előtt alávetjük a kanapét vagy fotelt próbának. Üljünk rá a kiválasztott darabra, majd terpeszkedjünk el rajta, fészkeljük bele magunkat, próbáljuk ki, hogy minden testhelyzetben kényelmes-e? A kényelmi szempont mellett azonban arra is ügyelnünk kell, hogy megfelelő méretű legyen az adott helyiséghez viszonyítva, és hogy beférjen a lakásba. Gondoljunk csak bele, milyen elkeserítő érzés lenne, ha a megrendelést követően pár hét múlva megérkezik a hőn vágyott bútordarab és már a bejárati ajtónkon sem tudjuk bevinni. Ezért mindenképpen praktikus, ha a bútorvásárlás előtt leméretezzük az ajtókat, amelyek a bejárattól abba a helyiségbe vezetnek ahová kerülni fog az ülőalkalmatosság. Nem árt az adott helyiséget is méretarányosan papírra vetni, hogy az esetleg három részes garnitúra elfér-e vagy inkább döntsünk úgy, hogy az összetartozó garnitúra helyett egy kanapét és fotelokat vásároljunk.

  Mikor kiválasztjuk a bútorokat, jusson eszünkbe, hogy esetleg még azelőtt változtatni szeretnénk az adott szoba színösszeállításán, hogy a berendezési tárgyak megértek volna a lecserélésre. Az is előfordul, hogy nem szükséges egy bevált kis fotelünktől megválnunk, főképp ha oly kényelmes, és remekül illeszkedik a környezetébe, csupán a megfelelő színű huzattal kell ellátnunk, hogy passzoljon az új színösszeállításunkhoz. Ehhez igazodva tudunk válogatatni hozzá székeket vagy egy kanapét. Fontos azonban, hogy a bútor kiválasztásakor gondoljunk az esetleges jövőbeni változásokra. Hacsak nem vagyunk abban az anyagi helyzetbe, hogy akár kétévente cserélgessük a berendezést, nem érdemes múló trendet követő darabokat választani, hiszen ezek hamar divatjamúlttá válnak majd. Természetesen nem vonatkozik ez az antik darabokra. Az antik darab megvásárlásakor is kellő odafigyeléssel kell eljárnunk, mindenképpen górcső alá kell vennünk a bútordarabot. Ha ugyanis a lábak színe eltér a szék vagy kanapé háttámlájától, akkor bizonyosak elehetünk abban, hogy nem eredeti, hanem utólagos pótlás. Nézzük meg a darab minden elemét, és mérlegeljünk, hogy mit kellene rajta kicserélni, és az mennyibe kerülne. Amennyiben úgy döntünk, hogy az eredeti állapotra való restaurálás helyett csak a bútor egységes voltát tartjuk fontosnak, akkor viszont csak állagmegőrző munkálatokat kell elvégeznünk rajta. Amennyiben nem szándékozunk egyedi tervezésű bútorokba sok pénzt fektetni, csupán kényelmes ülőhelyre vágyunk, szerezzünk be néhány fotelt vagy széket egy közeli bútorszaküzletből.

  Ahhoz, hogy a legmegfelelőbbet válasszuk, az alábbi szempontokat vegyük figyelembe:
  - legyen elképzelésünk arról, hogy milyen alakú és stílusú darabot szeretnénk;
  - határozzuk meg előre, hogy mennyit szeretnénk költeni rá;
  - tervezzük meg előre a helyét a leendő bútorzatunknak;
  - gondoljuk át, hogy a meglévő bútorzathoz illeszkedik-e a leendő darab;
  - mindenképpen próbáljunk ki a vásárlás előtt külön-külön minden darabot;
  - méretezzünk, hogy befér-e az ajtónkon, megfelelő alakú és méretű-e az adott helyre;
  - óvakodjunk a katalógusból való vásárlástól, illetve csak abban az esetben tegyük, ha mindenképpen ki tudtuk próbálni az üzletben lévő mintadarabot;
  - a szék vásárlásakor nézzük meg mennyire stabil, elfér-e az asztal körül;
  - a számítógépezéshez válasszunk ergonomikus széket.

  Bármilyen stílusú bútordarabra esik a választásunk, arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a legfontosabb követelménynek eleget tegyen: legyen kényelmes!  Szerző P. J.

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink