Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve March 8, 2008

Archívum

 • Előfal szerelés a fürdőszobában

  Ha nem a megfelelő helyre kerülnek utólag már nem korrigálhatók. Akkor jó a berendezés, ha mindennek megvan a helye, és a használatához is elegendő a körülötte lévő tér. Nyugodtan kipróbálhatjuk azt is, hogy mekkora helyen tudunk lehajolni, befér-e a lábunk a WC és a bidé közé vagy milyen magas legyen a mosdókagyló? Nem kell minden esetben a megszokott méretekhez ragaszkodnunk, különösen nem, ha az átlagosnál magasabbak, esetleg testesebbek vagyunk.

  Kérdésként merül fel, hogy a kicsi helyen hogyan lehet a funkciókat kielégíteni, a személyes igényeket a használók számára megfeleltetni és milyen kompromisszum eredményeként lehet eljutni a megfelelő fürdőszoba kialakításához.

  Az előfal szerelési rendszerek olyan lehetőséget kínálnak a fürdőszoba kialakításban, mely legtöbb esetben a hiányzó négyzetmétereket pótolni tudja. Az előfalak készítésekor az előre gyártott fémprofilokból tartóállványokat állítanak össze, melyre ráerősítik a berendezési tárgyakat, majd az állványrendszert a falazat elé helyezik. A szükséges épületgépészeti elemeket is ezekben rejtik és vezetik el. Majd a tartószerkezet gipszkarton borítást kap melyet csempével lehet burkolni.

  Az előfal rendszerek a térhatárolás lehetőségét is nyújtják, mellyel élve értelmezhetőbbé válik a tér és megnövelhetjük a rakodófelületeket is. Ha tusolót, WC-t, bidét szeretnénk leválasztani, illetve takarni, a teljes magasság vagy térdfal vastagságát érdemes megnövelni. Ebben az esetben fülkéket hozhatunk létre, így nyerve hasznos és látványos rakodófelületet. Ezek a kis beugrók lehetnek mindkét oldalról, illetve a fal egyik vagy másik feléről megközelíthetők. Így akár szekrények, polcok is könnyen kialakíthatók rakodás céljára.

  A falba süllyesztett öblítőtartályoknak általában 15-20 cm mély előtétfalat kell építeni, ami természetesen szélesebb, mint a tartály, így itt is lehetőség nyílik fülkék létrehozására, és a fal teteje is remek tároló hely. A szerelőfalak nagyon látványosan megjelenhetnek a mosdó és a kád mögött is, ahol az előfalak által képződő peremet rakodóhelyként is praktikusan lehet hasznosítani. A hagyományosan épített falszerkezettel szemben az előfal szerelés előnye egyrészt a könnyebb súly, másrészt a gyors, precíz és tiszta szerelési lehetőség. Az előfal vastagsága alkalmazkodik az elhelyezésre szánt szelvények méretigényéhez. A helyiségekben válaszfalként is alkalmazható, így a fürdőszoba és a konyha közötti válaszfalként ideális megoldás mivel mindkét helyiség szerelvényezése a falban megoldott. Használhatjuk a fürdőszoba alaprajzának megváltoztatásához, illetve felújításkor a fürdő kialakításához, ahol a legnagyobb előnyt nyújtja. Alkalmazásával a rendelkezésre álló területet optimálisan ki lehet használni. A fürdőszoba kialakítás későbbi munkálatait könnyebbé teszi a szerelt előfal és az építéssel járó kellemetlenségek minimálisra redukálódnak. A szerelt előfalas rendszerek alkalmazásakor nem jelent problémát a csővezetékek rögzítése és a későbbi meghibásodások javítása, mivel a szerelések a későbbiekben könnyen hozzáférhetők és ellenőrizhetőkké válnak a levehető fedeleken keresztül. Mivel a száraz eljárásban épített falak rendkívül kis súlyt képviselnek a tartószerkezetet kevésbé terhelik meg, ezért a szerelt előfalak mindenekelőtt a még felellhető fagerendás födémek ideális építőeleme. Emellett a száraz eljárás alkalmazásával nem terheljük meg az épületünket plusz nedvességgel.

  A régi házak falaiban a vakolat alatti szerelések gyakran kellemetlen hangok forrásai. A szerelt falakban ezzel szemben a szerelvények hangszigetelve vannak rögzítve, ezáltal kiküszöbölhető a hanghullámok a lakás egyéb helyiségeibe jutása. A szigetelés az előfalas szerkezetekben nemcsak a hangokra terjed ki, hanem a csövek hőszigetelési követelményeit is kielégíti. Az előfalas szereléssel biztosak lehetünk abban, hogy közelebb kerülünk a saját fürdőszobánkról elképzelt vágyainkhoz és még a kicsinek tűnő térből is olyan fürdőszoba alakítható ki, melyben örömteli tisztálkodásban és feltöltődésben lehet részünk.

  Hirdetés


  Szerző P. J.

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink