Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve March 14, 2008

Archívum

 • Húsvéti lakásdíszítés

  Húsvétvárás "nagytakarítással"

  A lakásunkban a tavaszi nagytakarítás kétségtelenül tisztító hatású. A hosszú téli hónapok bezártsága után a tiszta üvegen beragyogó napfény, a nehéz drapériákat felváltó lebbenő függönyök, a portól megszabadított kárpitok, portalanított könyves szekrények, a gyermekjátékok polcokra helyezett rekeszei láttán határtalanul megkönnyebbül az ember. A húsvéti nagytakarítás jelentősége nemcsak a lakásunkban a megtisztulás általi megkönnyebbülés, hanem belső lelki újjászületés, lelki nagytakarítás is egyben. Ezért húsvétkor öltöztessük ünneplőbe környezetünkkel együtt lelkünket is!

  Húsvétvárás lakásdíszítéssel

  Ilyenkor tavasszal éledezik a természet, megjelennek kora tavaszi növények, melyekkel igazán üdévé, illatossá varázsolhatjuk a lakásunkat. Saját készítésű díszekkel, és sok-sok színes illatos virággal vidám tavaszi hangulatot varázsolhatunk otthonunkba. A lakásba elhelyezett pár szál vágott virág emeli az ünnep hangulatát, ezért helyezzünk vázába aranyvesszőt, mely a meleg hatására virágba borul és sárga színével kellemes hangulatot áraszt. Ablakpárkányunkon elhelyezett cserép nárcisz, jácint vagy néhány szál tulipán a vázában friss tavaszi hangulatot idéz. Ablakunkat dekorálhatjuk tojásfüzérrel is, vagy a gyermekek kedvéért akár plüss nyuszikkal körülvett barkából készült húsvétfát is tehetünk párkányunkra.

  Hirdetés

  Húsvét az ablakban

  A valódi nyitányt kétségtelenül az ajtódísz jelenti. Bejárati ajtónkat hasonlóképpen mint karácsonykor díszíthetjük vendégváró barkaágból font koszorúval,vagy egyéb az ünnepre utaló szimbólumokkal.

  Lakásunknak húsvéti hangulatot kölcsönözhetünk, ha készítünk húsvétfát. Készíthetjük száraz ágakból, vagy friss barkaágból is, melyet egy nagy vázába helyezve az ünnepre szépen kihajtathatunk.  Erre a fára akaszthatunk festett vagy díszített kifújt tojásokat, de készíthetünk papírból is különböző színű tojásokat.

  A száraz, illetve friss ágakra rendezett kompozícióra a tojások mellett apróbb fa- és virágdíszeket aggathatunk. A törött tojáshéjakból készíthetünk gyertyát, vagy használhatjuk apró vázaként rövidszárú virágokhoz.

  Természetesen az ünnepi asztal sem maradhat díszítés nélkül. Egy fészek fonott kosárkába vagy vesszőfonatba ültetett tojásokkal, néhány gyertyával tehetjük ünnepélyessé az étkezést. Az asztaldekoráció főként a harmonizáló pasztell árnyalatú terítőkből, drapériákból és szalvétákból készüljön. Akár virágkompozíciót, illetve tavaszi virágkoszorút vagy egy csinosan felcicomázott cserepes növényt is helyezhetünk az asztal közepére.

  Húsvéti asztal

  Díszítés festett tojással

  A konyhánkban fellelhető lilahagyma külső leveleivel, ecetes cékla levével is festhetünk tojásokat, de vásárolhatunk ételszínezéket, vagy különféle tojásfestéket erre a célra. Az egyszínű tojást festésük után apró matricákkal, dekorfestékkel, gyöngyökkel, sőt egyéb apró magokkal is díszíthetjük, körbetekerhetjük zsinórral vagy papírral. Az így készült remekeket hurkapálcikára tűzhetjük, cérnára fűzhetjük, köthetünk rájuk szalagot. Amennyiben kellően kreatívnak érezzük magunkat, készíthetünk önálló tojástartókat.

  A családdal való együtt készülődés alkalmával, a sütés-főzéssel, lakásdíszítéssel észrevétlenül is ráhangolódunk az ünnepre. Így nagyszombatra a tiszta, üdévé varázsoltan feldíszített lakásunkba beköltözik a Húsvét, és a szemet gyönyörködtetően elkészített ünnepi asztalra kerülhet a főtt sonka mellé a fõtt tojás, a reszelt torma, újhagyma és foszlós kalács is.


  Szerző P. J.

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink