Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve March 28, 2008

Archívum

 • Régi bútor új környezetben

  Először is tisztáznunk kellene, hogy valójában mit is nevezünk réginek? Réginek tekinthetjük a múltból származó, többnyire a világháborút túlélő tárgyakat, de szűkebb értelemben réginek tekinthető az 50-60-as évek tárgykultúrája is.

  A múltból maradt holmik iránti vonzalom lehet érzelmi, értelmi és esztétikai tényező vagy ezek összefonódása is. Ezeknek a tárgyaknak a megbecsülése természetesen függ a mindenkori divattól is. Egy régi míves asztali lámpa, egy öreg komód vagy szekreter nem csupán azért kap helyet otthonunkban mert családi emlékek fűződnek hozzá, hanem azért is, mert hasznosságuk miatt gyakorlati megfontolásból is ragaszkodunk hozzájuk. Nagy becsülete lehet annak a régi bútordarabnak, mely a feladatát a szépsége mellett tökéletesen ellátja és hozzá hasonlót a ma készült tárgyak között nem igazán találunk. Egy szekretert nem tudja helyettesíteni egy íróasztal vagy egy zárt szekrény.

  Mindkettő funkcióját ellátva, ha kell nyitott munkaasztalként vagy a térben diszkréten elzárva a dolgozófelületet zárt szekrényként funkcionál. Régi hatalmas komódokat nem helyettesítik a ma gyártott keskenyre szabott fiókos szekrények, nem csak azért mert jobban használhatók, hanem mert látványuk önmagában is esztétikai örömöt nyújt.

  Miért is ragaszkodunk a lakberendezésünk során ezekhez a tárgyakhoz, amikor kissé megnehezítik az összhatás kialakítását?

  Egyszerűen azért mert szépek, használhatók, részletesen kidolgozottak, formailag tökéletesek, egyediek, látszik rajtuk a gondosság a hozzáértés nyoma. A régi bútorok egyéb jelentőséggel is bírnak, mégpedig: őrzik a folyamatosságot, kapcsolatot teremtenek a múlt és a jelen között. Egy-egy családon belül némely tárgy generációkon keresztül öröklődik, mely által a létezés folytatása a tárgyakban is foganatosodik. Tartjuk ezeket a darabokat azért is nagy becsben, és különös gondossággal vigyázunk rájuk, mivel valamelyik elődünk készíttette, vagy használta nap-mint nap, esetleg nagyanyáink jóvoltából saját személyes élményünkhöz kötődő emlékeket őrzünk a konyhai vitrines szekrény láttán.

  A nem örökölt, hanem csak vásárolt múlt századbéli régi darabok a múlt utáni vágyat teljesíthetik be, betöltve azt a hiányérzetet, ami esetenként él az emberekben. Keletkezhet ez a hiányérzet egy gyermekkori életforma utáni vágyból, vagy éppen a korábban elérhetetlennek tűnő életmód jelenlegi megteremtésének lehetőségéből.

  Régi bútorok újjávarázsolása

  A régi, de nem kimondottan értékes bútoroknak a formája, kivitele legtöbbször még akkor is igényesebb a maiaknál, ha azt nem neves asztalosműhely készítette. Attól, hogy ütött-kopott, elszennyeződött és az idő is már rajta hagyta a nyomát nem biztos, hogy ócskaság, felújításuk után újra hasznos és szép darabjai lehetnek otthonunknak.

  Mit tehetünk annak érdekében, hogy eredeti állapotába hozzuk az általunk értékesnek vélt bútordarabokat? Mindenekelőtt tisztítanunk, javítanunk, políroznunk vagy festenünk kell.

  1. Tisztítás és hibák kijavítása

  A helyreállítást állapotfelméréssel és korstílus megállapítással kezdhetjük, majd elemekre bontva meg kell tisztítanunk a szennyeződésektől, majd folytatva a műveletsort az elöregedett fedőréteget eltávolítjuk. A szerkezeti hibákat kijavíthatjuk a csavarok nagyobbra cserélésével, az eltérő hosszúságú lábak alá vágott fadarabbal.

  2. Polírozás

  A kijavított részek csak védő lakkbevonattal maradnak tartósak. Meg kell ismernünk a munka kezdete előtt, hogy a bútor eredetileg milyen felületkezelést kapott. Mivel a politúrozás nem egyszerű ismeretet igénylő feladat, ezért házilagosan csak akkor fogjunk hozzá, ha e mesterséget hosszabb időn keresztül tanulmányoztuk, és szert tettünk a feladat elvégzéséhez szükséges fogásokra.

  3. Viaszolás

  A viaszolás a polírozott csillogó felület helyett egy tompán fénylő selymes bevonatot képez, mely száradás után átdörzsölve kellemes tapintású felületet eredményez.

  4. Bútor festés

  Mostanában ismét divatba jöttek a festett bútorok, melyek festéséhez használatos vízalapú festékek könnyen beszerezhetők. A festett bútor vonzerejét akár egy új fenyőfa bútor festésével is megvalósíthatjuk, oly módon, hogy azt antikoljuk, mely azt a hatást keltheti, mintha a családi örökség régi, értékes darabja lenne. Így kis kézügyességgel egyedi, különleges bútordarabot varázsolhatunk otthonunk miliőjébe. Ugyanígy a rossz állapotban lévő régi bútorok is megfiatalíthatók, illetve felújíthatók vízben oldódó emulziós festékrétegek segítségével, régies hatást keltve.

  Az öregbítést készíthetünk úgy, hogy pár rétegben több színt hordunk fel a megmunkálandó felületre, majd némi dörzsöléssel a rétegek alól a fa erezetét látszóvá tesszük, amit azután színtelen lakréteggel tudunk lezárni.

  Ha felújításra öreg vastag festékréteggel ellátott bútordarabot választunk, először távolítsuk el róla a régi fedőréteget, míg előtűnik a fa természetes erezete. Az új bútorok esetében annyival könnyebb a feladat, hogy a finomra csiszolt felületet először a kívánt színnel alapozzuk, majd száradás után a sablonnal felrajzolt mintákat ráfestjük, vagy dörzsöléssel a következő réteget eltávolítjuk. Majd a teljes száradás után történhet a felület lezárása színtelen lakk réteggel, esetleg viaszolással.

  Régi bútorok helye az új lakótérben

  Nappali

  Új lakótér kialakításakor gyakori, hogy nehezen tudjuk összehangolni modern berendezéseket az öreg, használt és esetleg kopott bútordarabokkal. Ezzel a problémával leginkább költözéskor, új lakás vásárlásakor szembesülünk. A lomtalanításra ítélt darabokhoz legtöbbször emlékek fűződnek, ezért azokat az új lakótérben igyekszünk elhelyezni. Megőrzésükhöz, felújításukhoz nem minden esetben szükséges restaurátor, néha elegendő egy méretre varrt új huzat az öreg kanapéra, vagy néhány díszpárna. Természetesen ettől még nem biztos, hogy az új lakás harmóniájába illeszkedik a több generációt megélt kanapé vagy fotel. Ebben az esetben a színekkel, csíkokkal és bordűrökkel történő díszítés tökéletes átmenetet teremthet az új és az átörökített darabok között. Könyvespolccal könnyen leválasztható egy dolgozóvá avanzsált könyvtárrész, ahová máris remekül passzol egy régi fotel, ami olvasáshoz is remekül szolgál. A kellő odafigyeléssel megválasztott drapéria, egy sötétebb elegáns árnyékoló máris az antik hangulatot idézi elő.

  Hálószoba

  Legtöbb esetben a háló kevés funkcióval rendelkező helyiségek közé tartozik, de ennek ellenére, itt is szenzációsan ötvözhetjük a múlt idők bútorait a modernebb darabokkal. Egy régi fésülködőasztal a beépített gardróbos hálóban, és a bambuszból készített ággyal máris tökéletes kombinációja lehet a réginek és az újnak. A barnára festett bambusz felidézi a baldachinok hangulatát, sötétebb árnyalata miatt harmóniát alkot az általában szintén barna színű régebbi darabokhoz, ugyanakkor anyagával a modern lakások kiegészítője.

  Fürdőszoba

  A mozaikos csempe és padló is mind-mind az elmúlt korokat idézik. Mosdószekrényként kivágott és kialakított sötétebb árnyalatú régi komód vagy fésülködő szekrény egy hatalmas régi tükörrel meghitté varázsolja az infra szaunával, masszázskáddal ellátott modern fürdőszobát. A tükör mellett kétoldalt elhelyezett falikar esztétikus és egyben hasznos kiegészítővé válhat. A modern fürdőszoba csőradiátora mellett megfér egy régi keskeny, jelenleg törölközőtartónak funkcionáló könyves szekrény.

  A konyha

  A konyha remek hely a bútorok és kiegészítők keveréséhez. A kerámia mosogatómedence a legújabb bútorba beillesztve is az előző korok hangulatát varázsolja az adott helységbe. Ugyanakkor, egy régi tálaló vagy konyhai szekrényt is divatossá és újszerűvé lehet tenni egy egyszerű mázolással, vagy színes minták festésével és a legöregebb helyiségekbe is újszerű hangulatot varázsolnak a színes, vidám textíliák. A stílus kialakításánál viszont fontos egy óvatos rendezetlenség.

  A lakóterünkben elhelyezett öreg tárgyak szinte megszólalnak, belőlük történet sugárzik, és ha ezekre a hangokra fogékonyak vagyunk, örömüket lelhetjük a régi világ felfedezésének.

  Hirdetés


  Szerző P. J.

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink