Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve May 16, 2008

Archívum

 • Játszótér kialakítása a kertünkben

  Olyan helyet, ahol a gyerekek számára nagyon értékes zöld területen tombolhatnak, játszhatnak, bújócskázhatnak, mászhatnak, rohangálhatnak, áshatnak, kalandokat eszelhetnek ki, vagy csak egyszerűen találkozhatnak természet kincseivel, melyek remek lehetőséget nyújtanak a gyerekeknek a tapasztalatgyűjtésre. Mivel a gyermekeink nyári vakációjuk egy részét otthon töltik, érdemes hát nekik házi játszóteret berendezni. Ha sikerül hangulatossá, valóban szórakoztatóvá varázsolni ezt a kis területet, biztos, hogy kevesebbet ülnek majd a tévé és a számítógép előtt.

  Kialakításához olyan területet válasszunk, ahol a gyermekeink biztonságosan játszhatnak, és a növényzet sem kerül veszélybe. Ügyeljünk a hely megválasztásánál arra, hogy a konyha, az étkező, vagy a nappali ablakából szemmel tudjuk tartani a gyermekeinket. Nem minden esetben valósítható azonban az meg, hogy a lakásból rálássunk a játszótérre, ezért a kert olyan részre helyezzünk el egy padot, ahonnan felügyelhető a csöppség. Természetesen messze kerüljük el a veszélyforrást jelentő aknát, villanyoszlopot esetleg ha van az emésztőgödröt, de nem szerencsés mély tó vagy medence közelében sem elhelyezni. Tüskés növényeket, rózsaféléket, mérgező növényeket lehetőleg ne ültessünk a gyerekek részére fenntartott kertrészbe. Szerencsés viszont egy nagyobb lombú fa árnyékában kialakítani a játszósarkot, mivel a gyermekek állandó melyváltoztatása miatt a napernyővel történő árnyékolás kissé nehézkes.

  A kerítés

  Gondoljuk át, hogy érdemes-e elhatárolni a gyermekeknek szánt területet kerítéssel. Amennyiben úgy döntünk célszerű elszeparálni és teljes biztonságot teremteni a pici gyermekünk érdekében, alacsony korlátot használjunk vagy egyszerűen csak cölöpökkel határoljuk el a játszó részt a kertből. Ha féltjük a kisebb gyermekeket, gondoskodhatunk a zárható kapuról is. Arra viszont vigyázzunk, hogy hegyes, szúrós kerítést véletlenül se készítsünk, minden ilyen határoló anyag lekerekített, szálkamentes legyen!

  A játszótér burkolata

  A gyermekek korától és a tér felhasználásától függően kell a legalkalmasabb anyagot választanunk a játszótér felszínének. A játékok alá, köré mindenképp ütéscsillapító burkolatot kell elhelyezni, ami lehet gyöngykavicsréteg, fakéreg apríték, vagy gumilapok, fű, homok, faanyag.

  Választásunkkor kerüljük a készen vásárolható beton, kő, járólapokat, mert ezek csúszósak ezáltal balesetveszélyesek is, a kaviccsal felszórt terület ugyancsak barátságtalan felszínt biztosít a féktelenül játszó gyermekek számára. Belekerül a cipőbe, és nehéz rajta a közlekedés. Kerüljük az olyan játékok alapzataként a kemény betont, ahonnan leeshetnek, mint például a mászóka, hinta. Kellemes érzetet nyújtó és jó megoldás a homok, mely sérülést a legkevésbé okozó anyag. A homok felfogja az esések erejét, ezért kisebb területeken, mászóka alatt vagy a csúszda végén bátran használhatjuk. A játszóhelyek homokját időről időre át kell rostálni, és két-három évente frissíteni célszerű. Hátránya azonban, hogy vonzza a macskákat, kik erőszeretettel ássák el ürüléküket a homokos részben, valamint esőt követően hosszú ideig nedves marad. Rendkívül kedvező a gumiszőnyeg eséselnyelő játszófelületnek, viszont kellően drága ahhoz, hogy a kertünkben ebből képezzünk burkolatot a játszófelületek alá. A legjobb a természetes megoldás a gyep, a faanyag és a mulcs. A gyepen lehet bukfencezni, ugrálni, labdázni, igaz a gyep ilyen igénybevétel mellett soha sem lesz tökéletes, de ha kora ősszel újra füvesítjük a területet, a következő évre lesz ideje regenerálódni. Fával borítani hasznos lehet a játszótér azon részeit, ahol mászóka van, vagy esetleg annak részévé is válhat. A faforgács és faháncs sokkal természetesebb látványt nyújt, és kellően felfogja az esések energiáját. Hátránya, hogy az egész kert füves része megtelhet a cipők által kihordott anyaggal, melyet csak gyakori gereblyéléssel tudunk tisztán tartani.

  A játszótérre kerülő játékok

  A gyermekek számára készült kertben számos biztonsági berendezésről kell gondoskodnunk, hogy megóvjuk őket a sérülésektől. A kereskedelmi forgalomban kapható kültéri gyermekjátékok szigorú szabványok szerint készülnek, aminek köszönhetően a balesetveszély csökken. Ilyen játékokat házilag is készíthetünk, természetesen ügyelve arra, hogy az igénybevételnek és a biztonsági szabályoknak megfeleljenek. A felhasznált gerendákat, faanyagokat simára kell csiszolni, hogy elkerüljük a szálkákat, az éleket tompítsuk, a végeket pedig kerekítsük le. Fontos, hogy az összeszerelésnél használt szegek, csavarok ne álljanak ki az egyes alkatrészekből, illetve mindig rozsdamentes összekötőket alkalmazzunk. A biztonság érdekében az elkészített játékok használatba vétele előtt ellenőrizzük gondosan a csatlakozásokat, a csavarokat. Amennyiben lépcsőket helyezünk el a játékokhoz, mint például a csúszdánál, az mindig legyen csúszásmentes és biztonságos.

  A kertben felépített játékok, mászókák és homokozók típusa főként a kortól, érdeklődési körtől és a gyermekeink fizikai képességétől függ. Ezért ne akarjuk, hogy olyan legyen a játszóterünk, mint amilyen közterületi parkokban van. Inkább alkalmazkodjunk a gyermekünk igényeihez, gondoljuk végig, mit szeret jobban: homokozni, pancsolni, kosarazni, hintázni, főzőcskézni? Az alapvető elemek a játszótér kialakításához: a homokozó, a hinta, esetleg egy kis babaház, a pancsoló.

  A hinta

  Legkedveltebb játéka a gyermekeknek a hinta, amely semmiképpen nem hiányozhat a játszóterünk kelléktárából. Fellógathatjuk egy öreg fára, de készíthetünk, vagy vásárolhatunk fémből illetve fából készült önálló állványzatot is. Házilagos kivitelezésnél járjunk el nagy gondossággal. Fontos tudni, hogy a hinták ülés-anyagával és kialakításával szembeni elvárás az, hogyha a gyermek nem ül rajta, csak meglöki és ezáltal a hinta ülőkéje a fején találja el, az a lehető legkisebb sérülést okozza.

  Ezért a hintánál és minden gyerekjátéknál lényeges a lekerekítettség: a játékon ne legyenek éles sarkok, amelyek komolyabb sérülést okozhatnak. Hinták esetén a három év alattiaknak a bölcsőülés, az idősebb gyerekeknek a lapülés ajánlott. Nagyon fontos, hogy a hinta a tartóoszlopoktól, illetve több játék esetén azok egymástól olyan távolságra legyenek, hogy ne ütközhessenek össze.

  A készen vásárolható játszóeszközök többsége a szokásos lengő hinta mellett mászókát vagy csúszdát is magában foglal. Ezek viszonylag nagy helyet foglalnak el, ezért szerencsésebb talán a játékokat külön-külön megvásárolni, így amire már nincs szükség azt el lehet rakni.


  Homokozó

  Amíg kicsi a gyermek, addig megfelelnek azok a műanyag-homokozók, melyek általában összecsukhatók és kinyitott állapotukban pancsolóként is használhatók. Ezeknek a nagy előnyük, hogy könnyűek és este egy mozdulattal zárhatóvá tehetőek a különböző állatok és a csapadék általi nedvesedés elől. Sajnos mivel ezek eléggé kicsi méretben kaphatók nem sokáig alkalmasak a homokozásra. Az ideális méretű homokozó egy olyan homokozó láda, mely legalább egy négyzetméteres, és a szélén körbefutó peremre rá lehet ülni, vagy homoksütiket lehet rá készíteni. Ezeket a ládákat mindenképpen szükséges tetővel ellátni, amellyel éjszakára lezárhatjuk, és megvédhetjük akár napközben is a kutyák, és macskák ürülékétől, mely számos fertőzés forrása lehet. Mivel a gyermek a homokozóban rendszerint sok időt tölt célszerű azt félárnyékos helyre elhelyezni, vagy legalább valamilyen árnyékolóval ellátni, hogy gyermekünket megvédjük játék közben a tűző naptól. Ha a kisgyermekünk szereti a sütés-főzés játékot, a homokozó mellé készíthetünk egy kis konyhasarkot az áruházakban kapható műanyag konyhapulttal, ahol kedvére süthet-főzhet, és a mellette elhelyezett kis székekkel körülvett asztalkán, tálalhat. A játszókonyhában a homok és kavics kiváló főzőalapanyaga lehet a fűvel fűszerezett ételeknek.

  Pancsoló

  A nyári kerti örömökből nem maradhat ki a pancsoló vagy a nagyobb gyermekek esetében egy medence felállítása sem. Pancsolónak megfelel a legolcsóbb felfújható műanyag medence is, de ügyeljünk arra, hogy a homokozóból bevitt szennyeződés miatt a pancsoló alja egy-két nap alatt megsíkosodik az algák képződésétől, és ezáltal balesetveszélyessé válik. A nagyobb medence felállításánál ügyeljünk a benne elhelyezett víz mélységére, mert könnyen tragédia forrása lehet, ha nem a gyermek méretéhez igazítjuk a vízmennyiséget.

  Mászóka

  A régi típusú mászókák többsége helytelen méretezettségű, amibe a gyermek beszorulhat, fennakadhat. Ha magunk készítünk otthonra mászókát a gyermek méreteihez kell igazítani, emellett alapvető szempont hogy a szerkezetnek szilárdnak, és biztonságosnak kell lennie.

  Búvóhely

  A gyerekek szeretnek játék közben kuckót, sátrat építeni. Felállíthatunk sátrat a játszótér egyik sarkában, mely lehetőséget nyújt az elvonulásra. De ha a kertben van egy erős törzzsel rendelkező fa, mely alkalmas a gyermekek által nagyon kedvelt kisház felállítására, az ágak elágazásánál készíthetünk kuckót, ami egy padozatból és a hozzá vezető létrából áll.

  Egy jól megépített és telepített kerti játszótér biztonsági-karbantartási igénye nem több, mint az eszközök kötéseinek rendszeres ellenőrzése, karbantartása, és az ütéscsillapító réteg pótlása. Ennek fejében viszont kaphatunk a gyermekeink számára egy biztonságos, kedves kis kerti játszóteret a saját kertünkben, ahol akár egész nyáron át élvezhetik a játék és mozgás örömét.
  Szerző P. J.

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink