Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve September 12, 2008

Archívum

 • LED-es világítástechnika

  A ma még viszonylag újnak számító LED-es világítástechnika néhány évvel ezelőtt még leginkább csak hangulatvilágítási célokra volt alkalmas, azonban a technológia a közelmúltban már elérte azt a szintet, hogy széleskörűen és gazdaságosan legyen alkalmazható akár általános világításként is otthonunkban, irodában, üzletben, étteremben, és akár kültéri megvilágításként, tóvilágításként is bátran használható.

  A LED-es világítástechnika legfőbb előnyei a következők:

  Működésük közben az elektromos energia kb. 85-95%-át fénnyé, és csak elenyésző 5-15%-át alakítják hővé. Élettartamuk 20.000 - 100.000 óra, tehát a hagyományos égőkhöz képest 30-50-szer hosszabb. Fényerejük tág határok között változtatható, akár ugyanazon világítótesten belül is. Energiafelhasználásuk minimális, a hagyományos megoldásoknak csak 8-10 %-a. Nincs bemelegedési idő, valamint érzéketlen a vibrációra. Alkalmazható bármely háztartásban, hiszen a meglévő rendszerekbe illeszkedik.

  A LED-es fényforrások széles választéka ma már lehetővé teszi, hogy főfényt és hangulatvilágítást is létrehozzunk. A már ismert szpotokból a hangulatvilágításnak alkalmas kis fényű modelltől kezdve az akár 50W-os halogének kiváltására alkalmas szúrófényig rengeteg típusból választhatunk. Léteznek körte- és gyertyaégők, melyeket csak be kell csavarni a meglévő égők helyére. Konyhába kiváló megoldás lehet a LED modulok alkalmazása a munkafelület megvilágítására. Ráadásul ezek olyan könnyűek, hogy akár kétoldalas ragasztószalaggal is fel lehet őket rögzíteni. Főfényként lehet alkalmazni a mennyezeti lámpákat, melyeknek mindössze a megfelelő méretű lyukat kell csak kivágni a gipszkarton álmennyezetben és máris fel lehet tenni. Egyszerűen vihetünk kreativitást, hangulatot otthonunkba az utólag is könnyen felszerelhető színes LED-ek használatával. Kültérre, a ház, a kert díszvilágítására inox és lépésálló lámpák állnak rendelkezésre. A kerti tavunk megvilágítása sem jelenthet gondot LED-es technikával. A nagyfogyasztású és mindig égetően forró halogén fényvetők, reflektorok is kiválthatóak LED-es társaikkal.

  Nagyon sok LED-es megoldás utólag is felszerelhető, de átalakításnál, átépítésnél, új házak építésénél az egész lakás LED világítástechnikájának megtervezésére is van lehetőség.

  Ez év januári lakossági áramdíjakkal számolva közel azonos fényerejű égők összehasonlítása:

  Hirdetés

  Fogyasztás

  Élettartam (óra)

  Ára

  Fogyasztás 50.000 órára (kWh és Ft)

  Bekerülési költség 50.000 órára

  Összköltség

  Halogén égő

  30 W

  1.000

  500 Ft

  1.500kWh

  62.460 Ft

  25.000 Ft

  87.460 Ft

  Wolframszálas lámpa

  40 W

  1.000

  80 Ft

  2.000 kWh

  83.280 Ft

  4.000 Ft

  87.280 Ft

  38 LED-es szpot

  2 W

  50.000

  2.390 Ft

  100 kWh

  4.164 Ft

  2.390 Ft

  6.554 Ft


  A hagyományos égők LED-es égőkre történő kiváltás nem kevés kiadással jár, ezért érdemes először a legtöbbet használt égőket cserélni, majd később a többit is, hiszen a LED-es fényforrás viszonylag rövid időn belül megtérülő jó befektetés az élettartam és a rendkívül alacsony fogyasztás miatt.
  Szerző P. J.

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink