Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve October 1, 2008

Archívum

 • Mi tehetünk a penész ellen?

  Penészgombával minden helyiségben találkozhatunk, legtöbbször a vizes blokkoknál: a fürdőszobában, a konyhában. A szobákban viszont az ajtókra és ablakokra kicsapódó pára jelenthet táptalajt a penész számára. Az esztétikai gondokon túl penészgomba spórái az egészségünkre is káros hatással vannak, akár allergiás reakciókat is kiválthatnak, sőt, hosszú távon súlyosabb következményekkel is járhat a penészes lakás levegőjének folyamatos belélegzése.

  Leggyakrabban a falakon, a fürdőszobában a szaniterek peremén, a konyhában a mosogató (mosogatógép) környékén, az ajtókon és ablakokon kicsapódó pára mentén telepszik meg a penész, megjelenhet a hűtőszekrényben is. A legjobb, amit tehetünk, az a megelőzés: hagyjuk nyitva a mosógép és a mosogatógép ajtaját használat után, így azok ki tudnak száradni és így nem telepedhet meg a penész a belsejükben.

  A szobák és mellékhelyiségek rendszeres és szellőztetése is jó eszköz lehet a penész elleni prevencióra, de súlyosabb esetben más módszereket is alkalmaznunk kell. Éppen ezért megfelelő időközönként érdemes ellenőrizni a bútorok hátlapját, az ágyneműtartót és az egyéb használati tárgyakat, ahol a penészgomba a tápanyagot találhat a növekedéshez.

  A szellőztetéssel elérhető eredmény mellett fontos a lakás szárazon és a páratartalom megfelelő szinten tartása. Ideálisnak a 40-70 % közötti páratartalom számít, 50 % felett a penész nagy valószínűséggel megjelenik.

  Az építkezések során használatos rossz minőségű alapanyagok és a nem megfelelő kivitelezés az egyik ok, amelyre elsőként vissza lehet vezetni a penészesedés megjelenését. A beton és a tégla más ás más hővezetési tulajdonságokkal rendelkezik, ezért egy téglalakásban a betonpillérek, a koszorúk és az áthidalók környezetében is megjelenhet a gyöngyöző fal. Ez az úgynevezett hőhíd, mely jelenség omladozó vakolathoz és akár a szerkezet gyengüléséhez is vezethet.

  A szellőztetés és az eleve jó alapanyagok használata mellett léteznek gombaölő szerek a penészek ellen, illetve vannak, akik szerint az egyszerű háztartási hypo is eltünteti a csúf foltokat. Ezen kémiai anyagok használatakor mindenképpen húzzunk gumikesztyűt, permetezzük az anyagot rá, majd egy nedves ronggyal töröljük át a problémás felületeket.

  Amint odakint hidegre fordul az idő, sok lakásban okoz gondot mosás utáni teregetés. Ahol van erkély, vagy terasz, ott még hűvösebb időben is érdemes kivinni a ruhákat száradni, mert a szabad levegő áramlása jobban száríthat, mint egy forró radiátor közelsége. Ha csak bent tudunk kiteregetni, mindenképp szellőztessünk is.

  Az a lakástulajdonos, aki szeretne biztosra menni, és megelőzni a penész megjelenését, jobb, ha felkeres egy szigetelési szakértőt, aki naprakész, szakszerű tanácsokkal látja el ez ügyben.

  Forrás: Pénzcentrum.hu  Szerző Kubisch Ildikó

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink