Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve March 18, 2009

Archívum

 • Környezettudatos lakberendezés: bútorok kartonpapírból

  Első hallásra a kartonbútor több, mint merész. Nehezen képzelhető el, hogy a papírból készült ágy vagy szék stabilan megtartsa akár egy ember súlyát, vagy a karton-polcokra több száz könyvet lehessen nyugodt szívvel elhelyezni. Pedig így van!

  A papírból készült bútorok teherbírása megfelel a követelményeknek, nem kell attól tartanunk, hogy összerogy alattunk például a szék, amely akár 1200 kg-ot is elbír! A polcok teherbírása 40kg, a szekrényeké 300, az ágy pedig 400kg-ot bír el.

  Hazánkban, egy 1999-ben bejegyzett szabadalom alapján készülnek kartonbútorok, melyek folyamatos fejlesztés alatt állnak. Számos változatban megrendelhetők és a hagyományos, fa - műanyag bútorok töredékébe kerülnek. Valójában szinte bárhol alkalmazhatók, kivéve természetesen a külső tereket, vagy vizes, nedves környezeteket (pl. uszoda, szauna)

  Eleinte csak a cégek fedezték fel és alkalmazták a papírbútor előnyeit. A környezetbarát karton egy speciális technikának köszönhetően nyeri el nagyfokú teherbírását, ugyanakkor súlya könnyű és nem utolsó sorban környezetbarát alapanyagból készül. Ezen bútorok alapanyaga azonban nem ugyanaz, mint az általunk jól ismert, csomagolásra használt papírdobozoké, mivel ezeket eleve egyszeri használatra tervezik. A tárolódobozok illesztéseik ragasztottak, vagy tűzöttek, a gyártósorok pedig kizárólag a beállított, síkra hajtott téglaformákat képesek előállítani. A kartonbútorok azonban fix elemekből állnak számtalan variációban állít elő bútorokat, melyeket binder-csipesszel fognak össze. Tisztítószeres ruhával áttörölve a kartondobozok is tisztán tarthatók.

  A papírpolcok és asztalok tehát szétszedhetők, könnyen szállíthatók és sokfélék lehetnek. A kartonból készült bútorok nagy előnye tehát hogy - a hagyományos bútorokkal szemben - tetszés szerint kombinálhatók az elemek, nem kell feltétlenül új bútorokat vennünk, ha már unjuk a régit. Az elemek javíthatók, cserélhetők és az összeszereléshez sem kell különösebb szakértelem.

  Ma már nem csupán irodákba, üzletekbe, kiállításokra gyártják ezeket a környezetbarát termékeket, hanem a magánemberként is van rájuk kereslet. Bár az emberekben még mindig nagyon sok az előítélet a kartonnal kapcsolatban, lassan de biztosan ez kezd feloldódni.  Szerző Kubisch Ildikó

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink