Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve March 30, 2009

Archívum

 • Szőnyegtisztítás otthon - néhány hasznos tanács

  Az alábbiakban bemutatott házi praktikákhoz szükséges alapanyagok többnyire minden háztartásban megtalálhatók, vagy könnyen beszerezhetők. Az esetek nagy részében hatásosak, de nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy minden szőnyeg más: anyagában, a szövés technikájában, vastagságában, vagy a festés minőségében. Így például ajánlatosabb az eredeti perzsaszőnyeg tisztítását szakemberre bízni.

  Az egyik legfontosabb szabály: ha szennyeződés kerül a szőnyegre, elsőként ne dörzsöljük, hanem itassuk fel, majd öntsünk rá vizet, és újra nyomjunk rá nedvszívó textíliát. Ha a folt továbbra is megmarad, még akkor is van esély az eltüntetésére, de ez az elsősegélynyújtás mindenképp javít a helyzeten. Még jobb eredmény érhető el, ha ásványvízzel, vagy szódavízzel áztatjuk meg a foltos részt, néhány perc múltán pedig itatóspapírral, vagy nedvszívó tiszta ronggyal, dörzsölés nélkül, felitatjuk a vizet, és a szennyeződés azon részét, amelyet már sikerült feloldanunk. Amennyiben nem friss a szennyeződés, hanem több hetes, vagy hónapos más módszerhez folyamodjunk: két teáskanál általános mosópor, ennél kicsivel több ecet és fél liter meleg víz keverékét hordjuk fel a problémás részekre, és kefével dörzsöljük be a szövetbe, a kefe mozgatásának irányát többször változtatva.

  A kisebb, cigaretta-hamu vagy gyertya okozta kiégések eltüntetése legegyszerűbben, úgy történhet, hogy a szőnyeg kevésbé feltűnő részéből (mondjuk a bútorok alól) pengével, csipesszel kihúzunk néhány szálat. Ezeket összetekerve az égett foltra helyezzük, és színtelen ragasztóval - mondjuk a hagyományos pillanatragasztóval - rögzítjük. A lecseppenő gyertyaviasz is nagy veszélyforrás: ilyen esetekben hagyjuk megszilárdulni a viaszt, ezután amennyit csak lehet, kaparjunk le belőle. Helyezzünk a foltra nedvszívó papírt - például háztartási papírtörlőt -, vékony szőnyeg esetén a szennyeződés alá is tehetünk ebből, hogy gyorsabban haladjunk majd. Vasalóval alacsony fokozaton melegítsük az itatóslapot, így az alatta ismét felolvadó viasz beleivódik a papírba. Ezt mindaddig ismételgessük, a papírt cserélve, amíg el nem tűnik a folt. Az alacsony hőfok nagyon lényeges, különösképp a műszálas "padlótakarókon", mert a kis viaszfoltot egész naggyá is tehetjük.

  A frissen keletkezett tintafoltot langyos tejjel vehetünk ki a szőnyegből. A golyóstoll nyomát fújjuk be egy kis hajlakkal, majd miután rászáradt ecetes vízzel távolítsuk el. A sarat, latyakot és nedves-darabos szennyeződéseket először hintsük be sóval, ami felszívja a vizet, szárítja a szennyeződést. Ezt porszívózzuk ki, majd jöhet a vizes áztatás, és a felitatatás. A vörösbor okozta foltot is felitathatjuk sóval, majd öntsünk rá fehérbort, ami részben közömbösíti. Itt is a vizes tisztítással zárjuk a műveletet. A lecsöppent ragasztót ecetes vízzel próbáljuk meg kiszedni a szőnyegből. Igénytelenebb anyagokból a körömlakklemosó is kioldja a szőnyeg károsítása nélkül. A szálak közé taposott rágógumira tegyünk jégkockát, és hagyjuk rajta, amíg megdermed. Ezután töröljük le, majd a maradékot általános folttisztítóval távolítsuk el.  Nem fér be az új szekrény a régi házikóba? Sokat hallott a feng shui-ról, de nem tudja igazán, mi is az? Vagy egyszerűen csak unja lakását, irodáját? Mi segítünk Önnek, hogy környezetét praktikusan, ízlésesen, a lakberendezés legalapvetőbb szabályainak megfelelően, önállóan tudja alakítani. Új online szemináriumunkat mindenkinek ajánljuk, aki tanácstalan otthona berendezése és elrendezése terén vagy csupán érdeklődik a téma iránt.
  Most 10% kedvezménnyel!
  Bővebb információkat itt olvashat: Ízléses otthon - lakberendezési tanácsadó családosoknak

  Borbély Csilla
  szeminárium menedzser


  Telefon:
  +36 1 428 3898


  E-mail: cs.borbely@dashofer.hu


  Szerző Kubisch Ildikó

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink