Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve April 22, 2009

Archívum

 • Készüljünk fel a szúnyog-támadásra már most!

  Legelső feladatunk otthonunk védelme. Optimális esetben megakadályozni, hogy a szúnyogok bejussanak a zárt térbe, vagy ha már bent vannak, akkor elpusztíthassuk őket. Az utóbbi esetben szóba jöhetnek a különböző szúnyogirtó spray-k, de hatásuk rendszerint rövid ideig tart, és az első szellőztetés után kezdődik minden elölről. Lényegesen tartósabb eredményt adnak a konnektorba dugható, és hatóanyagukat folyamatosan párologtató készülékek, függetlenül attól, hogy a hatóanyag folyadék formájú, vagy cserélhető lapocskákban van impregnálva.

  Tapasztalataink szerint ezek igen hatékonyak, és folyamatos használatuk mellett akkor is távol tartják a szúnyogokat, ha reggeltől reggelig szellőztetünk. Egyeseket viszont zavar a hatóanyag erőteljes szaga, bár ez rendszerint nem kellemetlen.

  Beltéri szúnyogriasztásra szánták a magas hangfrekvencián sípoló különböző készülékeket, melyeknek telepes és hálózati változataik is vannak. Gyengébb idegzetű külföldi szúnyogok ellen talán hatásosak lehetnek ezek a készülékek, de a harcedzett hazai fajták, úgy tűnik, rá se hederítnek. Tapasztalataink egészen rosszak. Miként az ibolyakék színnel világító, kis teljesítményű elektromos csapdákkal kapcsolatban is. Néhány öngyilkos szúnyog kétségtelenül néha beleütközik a nagyfeszültségű elektromos vezetékekbe, de a többi renitenskedővel bizony sok baj van.

  A lakás védelmére azért ma is a leghatékonyabb egy jól felépített szúnyoghálórendszer. Azért kell rendszerben gondolkoznunk, mert a szellőztetésre használt ajtók, ablakok közül egy sem maradhat ki, valamennyit fel kell szerelnünk hatékony védelemmel. Ehhez viszont rengeteg praktikus, egyszerűen szerelhető megoldás szerezhető be. Közülük is a legegyszerűbb az öntapadó keretszalag és a finom szövésű műanyagháló, melyet percek alatt fel lehet szerelni. A szalagot az ablakkeret belső hornyába ragasszuk fel, oda, ahová az ablakszárny rázáródik. A könnyű szúnyoghálót egyszerűen a keretszalag tépőzáras felületére kell nyomni. Ez a megoldás elsősorban befelé nyíló ablakokhoz lett kitalálva, és egyidényes megoldásnak tekinthető. A különböző keretes megoldások már több évet is kiszolgálnak. Egyszerű léckeretet fenyőlécből, L-alakú sarokacél idomokkal összekötve készíthetünk magunk is. A szúnyoghálót erre felszerelhetjük kapocsbelövővel, de alkalmazhatjuk az előbbi öntapadós keretszalagot is.

  A keretes megoldásnak több előnye is van. Részben univerzálisabban szerelhető fel akár kifelé, akár befelé nyíló ablakokra, sőt pántra rakva még nyithatóvá is tehetjük. Praktikus, hogy ősszel leszerelhetők, eltárolhatók, így évekig használhatók.

  Univerzális, precíz megoldás a rolóháló. Ez is összeállítható saját kezűleg, egy megmaradt, vagy frissen vásárolt rolómechanizmus felhasználásával. Fém rolócsőre műgyanta ragasztóval erősíthetjük fel a műanyaghálót, fára rövid tűzőkapocs használata a legcélszerűbb. A szúnyoghálós roló akkor lesz hatékony, ha két oldalt a szélét vezetősínben futtatjuk. A célnak megfelel egy-egy kívülről felszerelt takaróléc is. Mindez lényegesen precízebb kivitelben készen is megvásárolható; az egységcsomagban a keret, a szúnyogháló, a rolómechanizmus és az oldalsó megvezetés is megtalálható, felszereléséhez sem különösebb szerszám, sem szakértelem nem szükséges. A rolós szúnyogháló előnye még, hogy alapos szellőztetéshez felhúzható, nem fogja a levegőt. Az ajtók védelmére eleve csak nyitható megoldások jöhetnek szóba.

  Végtelenül egyszerű és tökéletesen hatékony megoldás a függönyháló. Az átfedéssel védő, csak felül, esetleg két oldalt felerősített könnyű, finom függöny tartását az adja, hogy aljára függősúlyokat erősítünk. Bizonyos szintű védelmet a szalagfüggöny is jelent a szúnyogokkal szemben. Mindezek természetesen komplett készletben is megvásárolhatók.

  A szúnyoghálót szerelhetjük műanyag vagy léc keretre is. A keretet pánttal erősítjük az ajtókeret egyik oldalára, és mágneses csappantyú zárja a túlsó oldalon.

  Még tökéletesebb az oldalra elhúzható aluprofil keret. Ez már hosszú távú megoldás, legfeljebb a szúnyoghálót kell néhány évente kicserélni rajta. Természetesen a legkülönbözőbb ajtóméretekhez készen kapható, csak a felszerelése marad ránk.  Szerző Kubisch Ildikó

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink