Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve July 16, 2009

Archívum

 • Kerti medencénk takarása, lefedése

  Általában egy nyitott úszómedence csak nyáron használható, akkor is csak néhány hétig. A medencevíz fűtésével a helyzeten némiképp javíthatunk, de a problémát csak a medence befedésével tudjuk megoldani. Egy medencefedés fűtéssel nem rendelkező medence esetében is képes a fürdőszezont május elejétől szeptember közepéig biztosítani. Ez azt jelenti, hogy medencénk vize késő tavasztól kora őszig terjedő mintegy 5 hónapos időszakban sem hűl le 25 °C fok alá. Ha a medence vize fűtött, a szezont további hetekkel hosszabbíthatjuk meg, akár az egész éves üzemeltetést is megcélozva. Az ilyen fajta medencefedések általában egyedi megrendelésre készülnek, fix vagy mozgatható változatban. A mozgatható medencefedés legegyszerűbben a több darabból álló, egymásba csúsztatható tetőkialakítással oldható meg. Mozgatásuk történhet kézzel, illetve villanymotor segítségével.

  A borítás általában sík illetve hajlított polikarbonát lapokból, vagy egyes esetekben termo-üvegből áll, a tartószerkezet anyaga pedig lehet alumínium, acél vagy rétegelt-ragasztott fa. Utóbbi a hőtartás szempontjából a legoptimálisabb. A borítások között különbséget tehetünk aszerint is, hogy milyen magasságban helyezkedik el a medence fölött. Léteznek alacsony fedések, melyeknél a lépcső vagy létra helyén ajtó található, viszont felállni nem lehet bennük, csak úszásra alkalmasak. A magas fedések már kifejezetten uszodahangulatot teremtenek, a fix típusoknál általában túl is lógnak a medence szélénél, ezzel kisebb-nagyobb fedett pihenőhelyet hozva létre. Érdekes megoldással találkoztunk az egyik magyarországi cég kínálatában: a medence tetőszerkezete négy "lábon" áll, melyeken az lesüllyeszthető illetve fejmagasság fölé emelhető.

  Ha kevés beruházással szeretnénk medencénket megóvni, biztonságosabbá tenni vagy üzemeltetési költségeit csökkenteni, a következő lehetőségek közül választhatunk. A nagy hőveszteséget okozó párolgás megakadályozására a medence használati idején kívül célszerű vízen úszó fedést alkalmazni. Ez lehet méretre szabott PVC-fólia vagy redőnyös takarás. Ez utóbbinál az elemek anyagát úgy választják meg, hogy minden vegyszerrel és vízkezelő szerrel szemben ellenálló legyen. Az elemek enyhe domborúsága nem engedi, hogy a borítás tetején megálljon a víz. A redőnytekercset el lehet helyezni a medence szélén és a vízfelszín alatt is egy arra kialakított aknában. A redőny kinyitását és becsukását egy gombnyomással lehet indítani, ami tetszőlegesen távirányítóval is használható.

  A fedett uszodák zárt terének kellemetlen, rossz szagú klímája a víz állandó párolgásának következménye. A kiterített medenceborítás megakadályozza a párolgást arra az időre, míg a medencét nem használják, és ráadásul feleslegessé teszi a fedett uszoda nedves levegőjének és a kültér friss levegőjének állandó cseréjét is.

  Eddig a vízen úszó borításokról beszéltünk, de létezik vízfelszín feletti fedés is, ám ezt leginkább téliesítésnél használják. A medencét fedő ponyvát a medence partján található kampók segítségével lehet kifeszíteni, illetve létezik olyan megoldás is, amelynél két rétegű fóliát alkalmaznak, közöttük kb. fél méterenként tartórudak (csövek) vannak, amelyek a medence két partjára fekszenek fel.  Szerző Kubisch Ildikó

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink