Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve August 6, 2009

Archívum

 • Terasz, erkély – hogyan rendezzük be?

  Használhatóbb lesz az otthonunk, élvezhetjük a szabad levegőt, madárcsicsergést. Rendezhetünk hangulatos vacsorákat, pihenhetünk, olvashatunk. Egy valamit nem tehetünk, nem használhatjuk raktárnak, lomtárnak. Nem sérthetjük a jó ízlést a felhalmozott, utcáról is látható rendetlenséggel. Sajnos egy-egy társasház utcai erkélyei gyakran néznek ki úgy, mint elhanyagolt tanyák hátsó udvarai. Ebben is szemléletváltásra van szükség, rendet kellene tartanunk magunk körül. Ez a fajta igényesség nem kerül pénzbe, csak egy kis figyelem kell hozzá, és mindannyian jobban éreznénk magunkat.

  Az ilyen nyitott vagy félig nyitott területek berendezése nem sokban különbözik a belsőétől, de vannak szempontok, amelyeket mindenképp be kell tartanunk. Mivel lakásunk részéről van szó, stílusban követnünk kellene a beltéri hangulatot. A bútorok minősége viszont más kell, hogy legyen. Tűrniük kell a napfényt, a nagyobb nedvességet, a kárpitos részeket pedig le kell tudnunk szedni róluk, részben az időjárás miatt, részben azért, mert a szabadban gyorsabban szennyeződik.

  A bútor alapanyagaként sokkal kellemesebb, ami természetes. Vannak olyan fafajták, amelyek kifejezetten jól tűrik az erős igénybevételt. A vörösfenyő, a tikfa, az akác és a rattan is bírja a vizet. A kevésbé erőseket festhetjük, viaszolhatjuk, pácolhatjuk, hogy javítsunk az állóképességükön. Téli védelmükről mindig gondoskodnunk kell. A kovácsoltvas is kiváló kerti bútor lehet. A műanyag garnitúrák egyre mutatósabbak, de csúnyán kopnak és melegben nem kellemes velük érintkezni, mert ráizzad a bőrünk.

  A keleti fekvésű teraszok a reggeli kávézásokhoz nyújthatnak üde területet, vagy a nyári hőségben napközbeni felüdülést. A déli részeket nagy melegben árnyékolnunk kell. Tehetjük ezt vászonból, nádszövetből készült árnyékvetőkkel vagy növényekkel. Akár kisméretű virágládákból is fölfuttathatunk évelő, de egynyári futónövényeket. Ezek, az árnyék hűsén kívül a védettség érzését is nyújtják a mögöttük pihenőknek. A nyugatra néző területek lehetnek a legkellemesebbek. A délutáni és lenyugvó napfény már nem nagyon erős, de beragyoghatja pihenő- és vacsorázó helyünket. A napsugárzás függvényében kell kiválasztanunk a megfelelő növényeket, hiszen zöldek és virágok nélkül nem lehet igazán üdítő látvány a teraszunk. Sőt a vágott virágok is fontosak az asztalon. A virágládák és cserépedények szép formája is elengedhetetlen.

  Burkolatként mindenképpen nagy tűrőképességűt válasszunk, ami a ház külső képéhez és a belső berendezéséhez is illik. A világítás legyen alkalmas egy esti vacsoraasztal megvilágítására, de hangulatos, romantikus esti együttlétekhez is. A gyertyák, mécsesek, fáklyák nagyon kellemesek, de bánjunk velük óvatosan, veszélyessé válhatnak.

  Remek színtér a terasz grillezéshez, sütögetéshez. Sokféle mobil grill kapható, de egy tágasabb területen akár építhetünk is ilyet.  Szerző Kubisch Ildikó

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink