Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve July 27, 2007

Archívum

 • A szabadban lévő "szobánk" és a berendezése

  A terasz kialakítása egyszerre lakberendezés és kertépítés is, hiszen ez köti össze a lakást a kerttel, így mindkettő stílusához, minőségéhez alkalmazkodnia kell. Anyaghasználatában, színeiben és formáiban is fordítsunk rá épp olyan gondot, mint más helyiségekre, hiszen tavasztól őszig megnöveli lakásunkat, néha egy szabadban lévő szobaként funkcionál.

  Mi a különbség az egyes elnevezések között

  A terasz nagyobb alapterületű, földszinti fedett vagy fedetlen terület, a házunk meghosszabbítása a kert felé.

  Az erkély a fal síkjából kiálló, emeleten elhelyezkedő, általában néhány négyzetméter alapterületű fedett vagy fedetlen tér.

  A loggia ugyanez fedett területen.

  A balkon egy kisebb erkély.

  A franciaerkély pedig többnyire ablak elé helyezett korlátot vagy kisebb kilépőt jelöl.

  A tornác oszlopdíszes, parasztházakon megszokott földszinti tér, melyen át kell menni, mielőtt belépünk a lakásba.

  A veranda a tornác üvegezett változata, s gyakran polgári házakban is a lakáshoz csatlakozik.

  A téralakításnál elsődleges szempont a funkciók meghatározása, hogy kik, hányan, mikor és milyen célra használják a területet.

  - Ha pihenésre, napozásra szánjuk, ne árnyékoljuk különösebben, inkább a napágyaknak jusson a főszerep, kiegészítve néhány zsúrkocsival.
  - Amennyiben baráti összejöveteleket szeretnénk rendezni, gondoskodjunk megfelelő méretű fény- és vízálló kerti bútorról, napvédelemről, illetve szélvédelemről, s akár egy kisebb kerti sütőt is felállíthatunk.
  - Ha gyerekek játszó területe lesz az erkély, biztonságos, csúszásmentes, kellemes járófelülettel lássuk el, gondoskodjunk a korlát telítettségéről, hogy lehetőség szerint még a legkisebb játékszer se hullhasson le a magasból.

  Fontos, hogy az erkélyeknél a korlátok esztétikailag illeszkedjenek a környezetbe, a lakáshoz, a kerthez, a homlokzathoz, de még a kerti bútorhoz is. Szebb, ha a rács nem tömör, hiszen így a lakásból jobb a kilátás, nagyobbnak tűnik a tér, szinte belép a lakásba a természet. A legjobb a kovácsoltvas vagy fémkorlát. Ez utóbbi választása esetén amíg kisgyerek van a lakásban belülről ideiglenesen belső zártabb kerítéssel burkoljuk.

  A teraszok lehetnek nyitottak, zártak vagy fedettek, illetve ezek kevert változatai is. Ideális tájolásuk délkelet, dél, vagy délnyugat, de minden esetben alakítsunk ki rajtuk kisebb árnyékos részt. Ezt megtehetjük kitekerhető napellenzővel, vagy kisebb, talpas napernyőkkel, de akár pergola, lugas, vagy szövetpavilon felállításával is. A terasz mellé ültetett gyors növekedésű fa kellő árnyékot nyújt a nagy melegben és télen sem árnyékol túlságosan. A kertbe nyúló teraszt célszerű a gyeptől egyenes vonalban elhatárolni. Lapja lehet pala, homokkő, csiszolt terméskő, gránit, falap, gerenda, tuskó, fagyálló kerámialap, kiskockakő, klinkertégla, műkő. A természetes köveknél ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek árnyékos helyen könnyen mohásodnak és csúszóssá válnak. A teraszhoz csatlakozhat télikert, tűzrakóhely, csobogó, kerti tó, sziklakert, ezek segítségével a terasz valóban szerves része lehet a zöldfelületnek. Arra azonban ügyeljünk, hogy a terasz és a felsorolt építmények között megfelelő, kényelmes és biztonságos utak vezessenek.

  Teraszunkra ne lehessen minden irányból rálátni, hiszen a társasági összejövetelek és intim pihenések megkeserítője, ha idegen szemeknek vagyunk kitéve. A szeparálást növénnyel, ráccsal vagy fallal is megoldhatjuk. A terasz lehet magasabban vagy mélyebben, mint a kert többi része, a kettő közti határt cölöpsorral, kőfallal vagy növénnyel is kialakíthatjuk.

  A világítási fronton a kültéri lámpák mellett hangulatteremtő lámpások, lampionok, ezernyi színes mécses és a szúnyogriasztásra, vagy pusztán fényteremtésre szolgáló fáklyák derítenek jókedvre.

  Szél elleni védekezés

  Szél ellen akkor tudunk legkönnyebben védekezni, ha sok a falfelület. A falak fogják legbiztosabban az erős szelet, így bútoraink, virágaink akkor is biztonságban vannak, mikor a hőség helyett a szél tombol. Azonban ha az erkély éppen a szélirányból nyitott, függönyözzük el a teraszt, amely egyben szél- és árnyékfogó is. Amikor szövetanyagot választunk, sűrű szövésű, erős, világos színű anyagot keressünk. Amikor éppen nem használjuk a teraszt, legjobb, ha összecsukjuk a szél- és árnyékfogót, ugyanígy akkor is, ha a szél erősödését észleljük. Tovább enyhíthetjük a szél erősségét, ha virágládába a szél felőli oldalon törpefenyőket ültetünk. Szépek és kiváló széltörők.

  Az erkélyre minél kevesebb cserepes növényt tegyünk, inkább függőkosarakkal ablak- és balkonládákkal díszítsük. Egyrészt, hogy ne legyen zsúfolt, másrészt különösen a kisebb cserepek - közel az erkély széléhez - leesve, balesetet okozhatnak. A nagyobb cserepek és virágládák aljába tegyünk nehéz köveket, így a szél kevésbé dönti fel.

  Bútorok

  A terasz bútorait elsősorban a családtagok száma és a rendelkezésre álló hely határozza meg. Akár vásárlásnál, akár saját kezű munkánál fontos, hogy a fából készített bútorokat gondosan felület kezeljük, még használatba vétel előtt, mert nem vihetjük minden csepp eső elől a lakásba bútorainkat.

  A készen vásárolt daraboknál minden esetben olvassuk el a gyártó tájékoztatóját, hogy pontosan milyen anyagból készült az adott termék, milyen időjárásviszonyokhoz megfelelő felületkezeléssel látták el. Mind a készen vásárolt, mind a saját készítésű bútorokat ha nincsenek kezelve szedjük szét fődarabjaira, majd gondosan kenjük át, és csak a száradás után rakjuk össze újra. Kültéren használatos fabútorokat sárgaréz süllyesztett- vagy lencsefejű facsavarokkal állítsuk össze, mert azok nem rozsdásodnak, mint a szegek.

  Bármelyik erkélytípusról beszélünk, alapberendezésként kell említenünk a kerti bútorokat. Ezeknek mindenképpen nap-, szél- és eső-, illetve fagyálló váz és párnázat kell, lehetőség szerint levehető, impregnált, vízhatlanított textilekkel. Bárhova szánjuk, a stabil, de könnyen mozgatható bútor a legmegfelelőbb. A gyepre csak talpas széket tegyünk, mert a vékony láb befúródhat a földbe. Nem elhanyagolható szempont, hogy a garnitúra részei legyenek összecsukhatók, vagy egymásba rakhatók a könnyebb tárolás érdekében.

  Fémbútorok: Számos változatuk közül legjobb, ha rozsdamentes terméket választunk. Könnyen tisztíthatók, tartósak, és télen is a helyükön maradhatnak. A fémbútor lehet kovácsoltvas, ám ez többnyire mozdíthatatlan; illetve alumínium, ez azonban kevésbé tartós, illetve a szél is könnyebben belekap.

  Műanyag bútorok: Anyagukból adódóan "természet idegenek", így legyenek bármennyire is kidolgozottak, jó minőségűek, mégsem olvadnak bele harmonikusan a kerti környezetbe. Olcsóságuk, praktikusságuk miatt viszont nagyon elterjedt, a legolcsóbbak könnyen karcolódnak, közvetlen napfény hatására idővel kifakulnak a legrosszabb esetben akár megsárgulnak. A hőtől, terheléstől deformálódnak idővel repedezhetnek és el is törhetnek. A műanyag bútort óvjuk a téli fagytól, mert a nagy hőingadozás törékennyé teszi.

  A kertbe kitett ülőbútoroknál megemlíthetjük többek mellett a fagyálló kőpadokat, ezek azonban leginkább csak faülőkével, vagy párnázással használhatók kényelmesen, s nagy hátrányuk, hogy emberi erővel szinte mozdíthatatlanok.

  Puhafa bútorok: A puhafák színe világos, textúrája szemcsés, ha a csomókból nincs túl sok, még díszére is válik, és nem is reped könnyen. Szép mintázatú fajta például a borovi fenyő. A puhafákat óvni kell a szú kártételétől, a nedvességtől és a korhadástól. Bár a többségét felületkezelve forgalmazzák, ha natúr anyagú garnitúrát veszünk, érdemes átkenni szúvédelmi vegyszerrel. Vizes alapú fapáccal színezhetjük, így a fa mintázata továbbra is látható marad. Ha a fa természetes színének megtartása a cél, színtelen lenolajjal vagy színtelen, matt lakkal óvhatjuk a faanyagot a nedvességtől. Színtelen felületkezelés esetén a napfény hatására a bútorok színe az évek során egyre sötétebb sárgásra érik.

  Keményfa bútorok: Míg a puhafák a Föld északi részéről érkeznek hozzánk, a keményfák többsége a mérsékelt égövben és a trópusokon honos. Színük, mintázatuk sokféle lehet, jobban tűrik a nedvességet, a szélsőséges szárazságot és a kopásállóságuk is jelentős. Kerti bútorok esetén egyre jobban hódítanak a teakfa és a telített fa bútorok, melyeknek ára bár viszonylag magas, ám minőségük, tartósságuk és esztétikai megjelenésük kiváló. Minden más fa is használható, de ezeket is el kell látni a megfelelő védelemmel. Úgy kell megalkotni a bútort, hogy lejtsen, azaz minden felületéről lecsurogjon a víz. A teakfa kezeletlen állapotában is ellenáll ugyan az időjárás hatásainak, de ennek ellenére a hozzá kapható ápolóolajjal ajánlatos átkenni a felületét. Az évek múlásával ez a fa is sötétedik, de ez a színváltozás nem befolyásolja az anyag szerkezetét, tartósságát.

  Telített fa bútorok: A telített fa termékeknél nem a faanyag strapabírásából adódik a hosszú élettartam, hanem egy technológiai eljárás eredménye. A fát telítik, azaz azokat a pórusait, amibe a víz beszivároghatna és kárt tehetne, egy speciális anyaggal feltöltik.

  Bambusz- és rattan bútorok: A rattan a dzsungelből, fás nádakból való, először tűzön pörkölik, majd kiszárítják, végül gőzölés után hajlítják, lakkozzák, pácolják. Fedett helyeken jó szolgálatot tehet, de az esőre semmilyen körülmények között ne tegyük ki. A rattan tömör kúszónövény, míg a bambusz üreges, emiatt nem hajlítható. A rattan bútorok egyik értékmérője a kötése. A szegeléssel, háncskötéssel összeállított tárgyaknál általában jobb minőségűek az acélcsavarokkal, vagy ragasztással rögzített, bőrkötéssel készített bútorok.

  Mint minden természetes anyagon, ezeken is előfordulhatnak színhibák, sötétebb foltok, amelyekből ha túl sok van, az gyenge minőségű alapanyagra utal.

  Aki többféle bútort szeretne teraszára vagy a kertjébe, figyeljen arra, hogy azok harmonizáljanak egymással. Nem szerencsés például keverni a tömör fa és a fonott bútorokat.

  A kertben is használható bútorok választéka egyre bővül, így ennek, és az egyre fejlettebb felületkezelésnek köszönhetően már csak az ízlésünkön múlik, milyen anyagból készült bútorokkal rendezzük be kerti pihenőterünket.

  Kerti bútoraink ápolása

  A rattan bútor

  Mint a kerti bútorok általában, a fonott székek és asztalok is elszennyeződhetnek, porosak, sarasak lehetnek. Az eredeti rattan bútorok tisztításáról ezért időnként gondoskodnunk kell. Már egy egyszerű porszívózás is csodákra képes, és visszaadja bútorunk eredeti színét. A nagyon piszkos székekről híg, mosószeres vízzel és szivaccsal távolítsuk el a látható szennyeződést. A vizes fonott bútort törölgessük át egy száraz ronggyal és hagyjuk száradni minimum 24 órán át. Évente egyszer kenjük át méhviasszal, ezzel megőrizhetjük a színét és növelhetjük az élettartamát. A nádbútort szappanoldattal kezeljük, majd sós vízzel öblítsük, így a nád tovább feszes marad.

  Műanyag bútor

  A fényét vesztett műanyagot autófényező viasszal ápolhatjuk, ami egyben szennytaszítóbbá is teszi. Karcmentes súrolószerrel kezeljük az elszennyeződéseket. Ha hosszabb ideig nincs használva, terítsünk a székekre, asztalra takaró fóliát ezzel megelőzhetjük a szinte eltávolíthatatlan szennyeződéseket. Az öt évnél régebbi műanyag székeket mielőtt használatba vesszük ellenőrizzük, mert az anyag elöregedik és hamar eltörhet.

  Festett fafelület

  Mosószeres oldattal kezeljük a foltokat, majd tiszta vízzel öblítsük és töröljük szárazra. A pattogó régi festéket kaparjuk le, a keletkező folt széleit csiszoljuk meg és úgy fessük át a bútort.

  Fémbútor

  A festett fémbútort a fához hasonlóan karcmentesen tisztítsuk, az esetleges rozsdát távolítsuk el. Mázoláskor alapozni kell, és olyan bevonó festéket használjunk, amelyet kimondottan fémre és kültérre ajánlanak.

  Teakfa bútor

  A megfelelő minőségű trópusi fa bírja az időjárási változásokat, bár kissé patinásodik, kivilágosodik és szürkül a színe. Csak portalanítást igényel. Évente egyszer-kétszer jó átkenni olajjal. A kisebb karcolást óvatosan dörzsöljük meg, majd kenjük át terpentin és lenolaj keverékével.

  Új nyersfa bútor

  A szabadban használt bútorokat a naptól, esőtől hamar felhólyagosodó lakk és festék helyett páccal, lazúrral kezeljük, amely színező és favédő anyagokat is tartalmaz, és egyenletes felületet ad. A kültéri pácot, lazúrt vékonyan, de legalább kétszer vigyük fel.

  Téli tárolás

  Már a bútorok kiválasztásánál gondolnunk kell a téli tárolásra is. Akinek nincs lehetősége a lakáson kívüli tartós tárolásra (pl. pince, nagyobb tároló, garázs), mindenképpen összecsukható székre, szétszerelhető asztalra van szüksége, hogy a lakáson belüli tárolás minél kisebb gondot jelentsen. Az előzőekben leírt módon gondosan felületkezelt fabútorokat kint hagyhatjuk télire az erkélyen, de összecsukva, letakarva a fal mellé állítva, ahol valamennyire védett a fagytól. A műanyag kerti bútoroknál az egyforma székek egymásba rakhatók, így könnyítve a téli tárolást, az asztalok lábai pedig minden esetben kiszerelhetők, lapszerelten rakhatók el. A nagyobb és egyben kényelmesebb nyugágyak majdnem minden fajtája összecsukható, így használaton kívül kis helyen is elférnek.

  Erkély és teraszdíszítés

  Mivel az erkély meghosszabbítása a szobának, lakás nem ér végett ott, ahol a szobák lezárulnak ezért érdemes növényekkel, virágokkal az erkélyi életet fokozni.

  Az erkélyvirágok szebbé teszik a szobák életét, amelyből kitekintünk. Reggel, amikor kinyitjuk az erkélyajtót bejön a természet a szobánkba, és a teraszra rakott díszes virágoktól színesben tündököl a lakás. Az erkélyről özönlő napfény és színözön nem tűr meg akadályt, a kedvéért le kell szedni, vagy el kell kötni a függönyöket az ablakokról, és szélesre kell tárni az ajtót a kinti világ számára.

  Aki szereti, és módja van rá, alig várja, hogy egy kis színfoltot vigyen a teraszára, az ablakpárkányára vagy a kertjébe. Számtalan, különböző virág közül válogathatunk, de kétségkívül a legkedveltebb balkonnövény a gazdagon virágzó muskátli.

  Leggyakrabban a közönséges muskátlit, a futó- és félfutó muskátlit választják.

  A közönséges muskátlit álló muskátlinak is nevezik, mivel szára egyenesen nő, levelei erősek, melyeken barna gyűrű látható, virágai teltek. Nagyon sok színben jelenik meg. Futó- és félfutó muskátli levelei a közönséges muskátli levelénél húsosabbak és pajzs alakúak. Sűrűn virágzó hajtásai dúsan leomlanak. 50 cm-től 1,5 m hosszúra is megnőnek. A nemes muskátli: erős növésű, virágai nagyok, dús ernyővirágzatokban nyílik. Színe lehet sötétlila, vörös, rózsaszín, fehér, Jól tűri a száraz szobai levegőt, de a melegebb évszakban jól érzi magát a szabadban is.

  A balkonládák

  A muskátlit általában ablakban, erkélyen, teraszon és szobában tartják. Ahhoz, hogy szépen fejlődjön sok napfényre és melegre van szüksége. Szereti a déli, délnyugati ill. a délkeleti fekvésű helyeket. Levelei és virágai a teljes napfényt kedvelik, viszont gyökerei érzékenyek a hőségre A legkülönfélébb edényekbe ültethetjük a muskátlit. A leggyakoribb a műanyag virágláda és egyben a legpraktikusabb is, mivel könnyű, stabil, szállítása egyszerű. A ládák alját lyukasszuk ki, hogy a felesleges víz kifolyjon. Helyezzünk alá megfelelő alátétet, mely a lecsepegő vizet felfogja. Nagyon mutatósak a kőedények, az agyag virágládák, tálak, korsók; ezeknek ugyancsak rendelkezniük kell kifolyónyílásokkal.

  Tartóedények stílusa

  Nagyon szép, ha a tartóedények stílusát hozzáigazítjuk a ház külső képéhez, ill. környezetéhez. A barna mázas cserépedénybe ültetett álló muskátli akár a terasz különböző sarkaiban, a bejárat két oldalán vagy a kert különböző pontjain elhelyezve jól illik a falusias stílushoz.

  Egy fehér kő - vagy porcelánedénybe ültetett muskátli a hagyományos klasszikus stílusvilághoz illeszkedik. A terrakottacserépben elhelyezett növények leginkább az egzotikus hangulattal harmonizálnak. Természetesen azt, hogy milyen legyen a kőedény vagy díszcserép, mindenkinek az egyéni ízlése határozza meg.

  Végül érdemes megemlíteni, hogy vegyíthetjük a muskátlit más színes egynyári virágokkal is és az így keletkezett gyönyörű színkombinációval akár egy kicsi balkont is virágparadicsommá varázsolhatunk. Jó tudni, hogy a teraszra, ablakra helyezett muskátlinak fontos szerepe van a legyek és a szúnyogok távoltartásában.
  Szerző P. J.

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink