Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ismeretlen frissítve October 12, 2007

Archívum

 • A fűtőtestek festése

  Bár egyszerű felületek festéséről van szó, mégis egy kicsit több figyelmet igényel, amikor a radiátorokat, radiátorcsöveket, konvektorokat vagy nagyobb hő hatásának kitett fémfelületeket szeretnénk festeni. A különös figyelmet nem elsősorban a festési művelet igényli, hanem inkább a megfelelő festékanyag kiválasztása.

  A festékanyag kiválasztása

  A vízfűtéses radiátorok, konvektorok, radiátorcsövek felületi hőmérséklete a fűtési idény alatt ideális körülmények között 60-80 celsius fok körül mozog. Ez a viszonylag magas hőmérséklet a hagyományos zománcfesék kémiai szerkezetére káros hatást gyakorolhat, gyengíti a kialakult vegyi kötéseket, és a festék színét adó pigmenteket megégeti. Ekkor következik be az úgynevezett besárgulás. Másik probléma az, hogy az ilyen felületeknek gyors a hőváltozása és az ingadozása, mivel a fűtés elindításakor a rendszerben lévő 15-20 celsius fokos víz rövid idő alatt felmelegszik 60-80 celsius fokra, majd a tehrmosztát hőtartása révén ez folyamatosan ingadozik, leállításkor pedig szintén gyorsan visszahűl az eredeti hőmérsékletre.

  A fentiekből következik, hogy olyan festékre van szükségünk, ami egyrészt olyan pigmenteket tartalmaz, amelyet a magas hőmérséklet nem károsít, valamint kellően rugalmas ahhoz, hogy megfeleljen a 60 fok körüli hőingadozásnak akár rövid időn belül is.

  Ezek a radiátor zománcok vagy konvektor festékek. Használatukkal megakadályozható a felületek besárgulása vagy a festékréteg leválása. A radiátorzománcok megfelelően rugalmasak, hogy a lemez hőtágulását követni tudják, az alkalmazott pigmentek hőállósága is megfelel a fokozott igénybevételnek. A hagyományosnak tekinthető oldószeres változatok mellet ma már kitűnő minőségű vizes bázisú hőálló festékek is kaphatók, melyekkel az egészségünk, és a környezet számára kíméletesen oldhatjuk meg lakott helységekben is a festési feladatokat. A vizes bázisú festékek alkalmazása még inkább indokolt, mivel az oldószeres festékeknél az oldószer utólagos lassú kipárolgásának egészségre gyakorolt káros hatása itt (emisszió) nagyságrendileg kisebb értékű. A vizes bázisú, környezetbarát radiátorzománc a kitűnő fedőképességgel, gyors és szagmentes száradással bír, káros anyagot egyáltalán nem tartalmaz, így akár gyermekjátékokra is alkalmas. A radiátorzománc nemcsak ecseteléssel, hanem szórással is felvihető a felületre.

  Általános célú festékeket is használhatunk a radiátorok és egyéb fűtőtestek festésére, amennyiben megfelelő a hőállóságuk és a rugalmasságuk. A kereskedelemben fellelhetők egyéb festékek is, melyek megfelelnek a fenti követelményeknek, kaphatók matt és magasfényű kivitelben, 100 és 900 celsius fok igénybevételt bíró festékek. Ezek a festékek színválasztéka bővebb, mint a hagyományos zománcfestéké, az alumínium, fekete, fehér, színek mellett megtalálhatók a vörös és antracit színben is. Bizonyos festéktípusok számtalan színben keverhetők, 100 Celsius fok feletti hőállóságukkal akár radiátorok, konvektorok, kazánok, fűtéscsövek festésére is alkalmasak.

  A szakkereskedésekben megtalálhatók azok a kiváló minőségű, vizes bázisú rozsdagátló alapozók és fedőfestékek, amelyek magas hőállósággal bírnak, és vas, alumínium, horganyzott, réz stb. felületekre is alkalmasak, tehát akár alapozóként önállóan is használhatók.

  A festékekkel szemben támasztott követelmény:
  - hőálló,
  - rugalmas,
  - jól tapadó,
  - gyorsan száradó,
  - jól terül,
  - bevonata ütésálló, nem pattogzik le,
  - kiváló fedőképességű.

  Külön alapozókat nem készítenek erre a célra, alapozás szempontjából tehát az alapfelülethez és a bevonathoz illeszkedő minőségű alapozót használjunk.

  Festés előkészítés

  A festékek számára megfelelő alapot kell biztosítani. A festés megkezdése előtt távolítsuk el a korábbi festékréteget és gondoskodjunk róla, hogy a festendő felület tiszta, száraz, por- és zsírmentes legyen. A radiátor festéskor legyen teljesen hideg.

  Zsírtalanítás, érdesítés

  Mint minden zománcfestéknél fontos a felület megfelelő alapozása. Rozsdás, korrodált felületnél a drótkefés és rozsdamarós tisztítást követően bármilyen, a kereskedelmi forgalomban is kapható korróziógátló alapozóval kell előkezelni a felületet, majd ennek száradását követően lehet felhordani a radiátorzománcot. Amennyiben csak egy frissítő átfestést szeretnénk elvégezni, úgy a zsírtalanítás és finom csiszolópapírral történő felületi érdesítést követően azonnal felhordható a radiátorzománc. Hasonlóképpen kell eljárni a konvektorokat borító védőlemez vagy bármely, hasonló hőhatásnak kitett felületnél is.

  Festés

  A fémfelületek alapozásához használjuk alapozót, majd radiátorzománcot. Ha az első festékréteg csíkos lett, akkor fessünk rá még egy réteget, hogy megfelelő eredményt kapjunk. A csöveket hosszanti irányban fessük, mert keresztirányban festve könnyen megfolyhat a festék. Ügyeljünk arra, hogy a radiátorszelepekre ne kerüljön festék, mert különben könnyen forgathatatlanná válnak. Festés után hagyjuk a radiátort minél tovább hidegen, hogy az eredmény tartós legyen. A radiátor fal felőli oldalának lefestése a legkönnyebben és leghatékonyabban egy hosszúnyelű, kisméretű festőhenger segítségével valósítható meg, mert ezzel a nehezen hozzáférhető helyeket is elérjük.

  Aeroszolos változatok

  Bár a radiátor-vagy konvektor zománcok szűk színválasztékban kaphatók, mégis érdemes ezen termékeket használni a későbbi káros jelenségek elkerülése érdekében. A munkánkat segíthetik az ecsettel felhordható változatok mellett az aeroszolos kiszerelésű radiátorfestékek is. Elsősorban felújításra ajánlott használni, mivel egyszerre csak vékony réteget lehet belőlük a felületre juttatni.


  Szerző P. J.

Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink