Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
SandorA frissítve January 20, 2012

Archívum

 • Fürdőszoba: nem kell mindig csempézni!

  Amikor otthonunkban a fürdőszoba kialakítását tervezzük, vagy éppen a régi helyiséget varázsolnánk újjá, először szinte rutinszerűen a csempe-választékot kezdjük el böngészni a barkácsboltokban, pedig a burkolásra más anyagok is megfelelőek lehetnek. Alábbi cikkünkben most néhány, kevésbé ismert - csempe helyett - használatos fürdőszobai burkolatot mutatunk be olvasóinknak.

  A csempézés sokszor fáradságos és zajjal, törmelékkel járó munkafolyamatát sokan elhagynánk, amikor a fürdőszoba építése, felújítása kerül sorra. Ezt ma már – köszönhetően számos, alternatív burkolati megoldásnak – nyugodtan megtehetjük. Arra azonban figyelnünk kell, hogy mindenképp olyan anyagot válasszunk, amely jól tűri a vizes helyiség magasabb páratartalmát, hőmérsékletét és a szinte állandó nedvességet.

  Modern hatású, mégis nem új keletű megoldás lehet egy speciális, eredendően marokkói vakolási technika, a tadelakt alkalmazása, mely márványosan csillogó, esztétikus, ugyanakkor nem teljesen sima felületeket képez mind a padlón, mind pedig a falon. Ezzel a módszerrel a kényes, folyamatosan nedves részeket is vízálló burkolattal láthatjuk el: így a kád környékét, a zuhanykabint, a wc-tartály mögötti területet, valamint a mosdó feletti és melletti fal-részeket is. A tadelakt technika alapja egy különleges, természetes meszes vakolat, melyet kőzúzalékkal tömörítenék, s ezt követően polírozzák. Ezzel együtt sem keletkezik tökéletesen egyenletes felület, de épp ez a szép és egyedi ebben a vakolatban: többféle árnyalatú falat, padlót kapunk.  Egyetlen hátránya van a tadelakt technikának: nehezen, csak nagyobb tapasztalattal kivitelezhető, ezért általában házilag nem készíthető el.

  Kedvelt csempe-pótló megoldás, a szintén természetes hatású, de vízálló fa-burkolatok használata a fürdőszobában. Mindenképpen olyan fa-anyagot kell választanunk, amelyek jól tűrik a vizet és a párát. Ezek elsősorban a trópusi fafajták (ipe, iroko, caslin, merbau, teak stb.) Ahhoz, hogy a nedvességet jól bírják, ezeket a fákat gyakran hőkezelésnek és olajozásnak is alávetik. Ez a burkolat azonban bármennyire is esztétikus és hangulatos, nyilvánvalóan nem tartozik a legolcsóbb megoldások közé.

  A fa-burkolatnál jóval olcsóbb és valamivel egyszerűbb lehet, ha víztaszító, műanyag felületű (vinil) tapétát ragasztunk a falra. A színek, mintázatok tekintetében itt szinte végtelen számú a kínálat. A műanyag tapéták legtöbbször öntapadósak, s nem csupán vízállók, de könnyen is tisztítható a felületük. Ma már csempe-mintázatú tapéták is kaphatók, így a fürdőszobában csupán néhány tapétacsík felragasztásával megőrizhető a hagyományos, csempézett-hatású belső tér. Ugyancsak egyszerűbb lehet, ha viszkóz, speciális falfestéket használunk a fürdőnkbe, mely szintén jól viseli a páradús, nedves környezetet.

  Egyre többen alkalmazzák a fürdőszobákban is az üveglap-burkolatokat. Általában ezek úgynevezett float-, katedrál-, vagy edzett üvegek. Az üveg jól bírja a magasabb hőmérsékletet, párát, s rendkívül modern környezetet tudunk kialakítani a segítségével. Az üvegburkolat belső oldalára bármilyen színt rá tudnak égetni a gyártók, sőt, mi magunk is egyedivé alakíthatjuk a fürdőnket oly módon, hogy az átlátszó üveg csempék mögé festett vagy tapétázott mintázatot viszünk föl. Az üvegburkolatot a már meglévő csempékre is rögzíthetjük. Könnyen tisztítható – speciális kialakításának köszönhetően pedig – kevésbé törékeny burkoló-anyag.

  Hirdetés

  Cikk albuma (1 photo)


Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink