Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
SandorA frissítve June 18, 2012

Archívum

 • Fűtés és melegvíz – gáz és kémény nélkül

  A fosszilis energiahordozók árának növekedése arra készteti az ingatlan-tulajdonosokat, hogy minél előbb alternatív megoldásokat találjanak – többek között – a földgázzal történő fűtésre, illetve melegvíz-előállításra. Ott azonban, ahol több lakás van egy épületben (társasházak, lakásszövetkezetek stb.), vagy nincs lehetőség kéményt építeni, valamint ahhoz csatlakozni, el kell gondolkozni az egyedi, alternatív fűtési lehetőségeken. Ehhez kíván most segítséget nyújtani alábbi cikkünk.

  Hirdetés

  Infrafűtés

  Az infrafűtés elektromos árammal működő, infravörös sugárzás hőjét felhasználó fűtési technológia. A fűtőtestek - az infrapanelek – beépíthetők a padlózat alá, a falba, a falra, de a mennyezetre, mennyezet mögé is. Az infrapanel tulajdonképpen egy vezetőszál nélküli, félvezetős fűtőelem, így élettartama rendkívül hosszú. Működés közben nincsen hideg-meleg légáramlat, cirkuláció, ezért a légtérben nem mozgatja meg a port, az emberi egészségre, közérzetre pedig kifejezetten jótékony hatást gyakorol, nem okoz változást a légtér páratartalmában sem. Az infrafűtés zajtalanul üzemel, előre programozható, így csak akkor indul el, amikor a belső hőmérséklet ezt megkívánja. Áramellátása napelemekkel is kiválóan megoldható, így havi fenntartási költsége nincs. A földgázzal történő fűtéshez képest 30-60% -os költségmegtakarítás érhető el.

  Biokandalló

  Kifejezetten jó megoldás lehet a biokandalló olyan ingatlanoknál, ahol nincs kémény, illetve az elektomos áramfogyasztást sem kívánja a tulajdonos megterhelni, vagy nincs lehetőség napelem (esetleg más, alternatív áramforrás) kiépítésére sem. a biokandalló speciális, bio-fűtőanyaggal (bioethanollal, bioalkohollal) működik, annak elégetése során nem termel sem füstöt, sem más, káros mellékterméket (kivéve a minimális mennyiségű vízpárát és szén-dioxidot). Egy liter bioethanol kb. 2-3 óráig ég, teljesítményük (2-4 kW) alapján pedig általában egy helyiségre elegendő hőt biztosítanak.

  Elektromos kazán

  A fenti, földgáz nélküli megoldások hasznosak és energia-takarékosak ugyan, de nem adnak megoldást a melegvíz készítésére. Az elektromos kazán árammal működő, hőszivattyús melegvíz készítő berendezés. A készülék működésének alapja egy levegős hőszivattyú, amely csupán 300 Watt teljesítménnyel bír. A működéséhez szükséges levegőt abból a helyiségből áramoltatja, amelyben felszerelik, tehát minél jó, ha minél magasabb hőmérsékletű lakrészben (fürdőszobában, konyhában, mosókonyhában) helyezzük el a készüléket. A berendezés által, melléktermékként elhasznált levegőt pedig feltétlenül ki kell vezettetni vagy a szabadba, vagy olyan helyiségbe, ahol a légcsere megoldott. A villamos energia felhasználásával elkészített melegvíz a készülékkel egybeépített tartályból - a hagyományos, gáz- vagy vegyes tüzelésű- kazánokhoz hasonló módon - bekötve a vízvezeték hálózatba érkezik. A melegvíz hőfoka, valamint a rendelkezésre állás ideje is előre programozható. Az elektromos kazánok hatásfoka kiváló, megbízhatóbban és olcsóbban is működik, mint egy egyszerű villanybojler. Ráadásul, a melegvíz-készítés közben a készülék pára-mentesítést is végez.

  Cikk albuma (1 photo)


Hozzászólás a vitafórumban
Hirdetés
Impresszum | Jogok | Kapcsolat | Médiaajánlat | Általános üzleti feltételek | Partnereink